Chiusa Grande Vinosophia Pecorino 2018, vol en verleidelijk wit

Bij het huis Chiusa Grande weten ze een fraaie witte wijn te maken van de Pecorino druif.

Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, gevestigd in Nocciano, provincie Pescara in de regio Abruzzen. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend.

Uit de range “Vinosophia” komt deze biologisch geproduceerde wijn die voor 100 procent gemaakt is uit het sap van de Pecorino druif. De druiven zijn handmatig geoogst. Na een zachte persing vindt de vergisting plaats op een gecontroleerde temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Na een korte rijpingsperiode in stalen tanks is het tijd voor de botteling.
Op het rugetiket prijkt een biologisch keurmerk. Het alcoholpercentage van deze Pecorino is 13,5 procent.

Wienaldi Wines is een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen uit Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het brede assortiment zijn wijnen te vinden uit zowat alle regio’s in Italië.
Aan deze Vinosophia Pecorino van Chiusa Grande hangt een prijskaartje van € 11,25.

Chiusa Grande Vinosophia Pecorino 2018

Een kleur tussen goudgeel en citroengeel in. Helder, met een intensiteit van 3,5 op een schaal van 5.
Wijnen van de Pecorino hebben in de neus vaak een wat schimmelachtige geur, en dit exemplaar is hier geen uitzondering op. Fruitaroma’s van abrikozen, nectarines en peer(compote). Blanke rozijnen. Een open, rijke en aromatische neus.
Vrij zacht en sappig in de eerste aanzet. Milde zuren en een klein bittertje. Rond van smaak met veel fruitimpressies van de neus met daarbij zoete appels. Wat bloemenhoning. Het rijpe fruit is mooi gedoseerd en zorgt voor met de zuren en het bittertje voor enige spanning in de wijn.

Deze fraaie Pecorino heeft een aromatische neus en een volle, verleidelijk ronde smaak. De druif laat zich van zijn beste kant zien en dat is een compliment aan de wijnmaker(s) van Chiusa Grande.
Veel kwaliteitswijn voor een vriendelijke prijs. Een bronzen medaille waardig!

Een uitstekende score voor de Vinosophia Pecorino van Chiusa Grande: 15,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #abruzzen #italiaansewijn #pecorino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *