Chiusa Grande Vinosophia Montepulciano d’Abruzzo 2018, fris en soepel rood

Het wijnhuis Chiusa Grande is een goede bekende voor mij. Ik proef de Montepulciano d’Abruzzo uit de serie “Vinosophia”.

Nog even voorstellen: Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, gevestigd in Nocciano, provincie Pescara in de regio Abruzzen. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cocociola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend. De wijnen van Chiusa Grande worden op biologische wijze geproduceerd.

Vinosophia betekent zoveel als “filosofie van de wijn”. Die filosofie heeft de volgende strekking: “door de beste wijnstokken en druivensoorten te selecteren, specifieke wijnproductie- en verouderingstechnieken toe te passen en vervolgens de emoties die men ontdekt tijdens het drinken van de wijn met de klanten te delen”, aldus Chiusa Grande.

Deze wijn is voor 100 procent gemaakt uit de Montepulciano druif. Er wordt schilweking toegepast, gedurende ongeveer 10-15 dagen. De eerste drie dagen op een lage temperatuur (15 graden), daarna op een gecontroleerde temperatuur van 28-30 graden. Terwijl de schillen in contact worden gehouden met de most, vinden er periodiek délestages (overpompen) plaats om een ​​volledige vermenging van schillen en most te bereiken. Zodra de alcoholische gisting en de extractiefasen zijn voltooid, wordt de verkregen wijn opgeslagen in stalen tanks, waar de daaropvolgende malolactische gisting plaatsvindt. Na een periode van opslag in stalen tanks van ongeveer 6 maanden wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Na 1 maand flesrijping is de wijn klaar voor consumptie… 

Chiusa Grande Vinosophia Montepulciano d’Abruzzo 2018

Een volle, dieprode kleur met een hoge intensiteit. Ietsjes purper in de rand.
De neus laat in eerste instantie een wat reductief aroma zien. Paprika, kool, iets gronderig, roest en lichte gisttonen. Daarnaast zwart kersenfruit. Ook het aroma van een “boerenstalletje”. Na wat beluchten trekken de “groene” geuren weg en blijft er een aangename neus over in het glas.
Op de tong licht tintelend en drogend. Wat stribbelende tannine, maar de smaak blijft sappig en soepel. Laurier, zwarte kersen, cassis en confituur. Iets bittere chocolade. Door de aanwezige typische Montepulciano-zuren zit er een fijne frisheid in de smaak.

Deze wijn heeft wat lucht nodig voor een optimale “proefervaring”. Giet ‘m over in een karaf of laat ‘m een tijdje open staan. Dat maakt de wijn stabieler in zowel de neus als in de smaak en dan is het genieten geblazen!

Score voor deze Montepulciano d’Abruzzo Vinosophia van Chiusa Grande: 14,4 punten.

Verkoper van de wijnen van Chiusa Grande is Wienaldi Wines, een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het prachtige assortiment zijn wijnen te vinden uit verschillende regio’s in Italië.
Een fles van deze wijn wisselt van eigenaar voor de prijs van net geen tien euro (€ 9,95).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *