Chiusa Grande Vinofollia Pinot Grigio 2018, stevige PG met veel fruit

Op wijn van de druif Pinot Grigio slaan veel mensen aan. Ik proef er één van het huis Chiusa Grande uit de regio Abruzzen.

Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, gevestigd in Nocciano, provincie Pescara in de regio Abruzzen. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende inheemse druivenrassen maar ook “internationale” rassen, zoals deze Pinot Grigio. Het huis produceert een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend. De wijnen van Chiusa Grande worden op biologische wijze geproduceerd.

Deze wijn uit de serie Vinofollia is volledig gemaakt van de bekende Pinot Grigio druif. De druiven zijn met de hand geplukt. De fermentatie vindt plaats met geselecteerde gisten, bij een gecontroleerde temperatuur van 16-18°C. Na de vergisting wordt de verkregen wijn ongeveer 3 maanden in contact gehouden met het fijne bezinksel.  Aan het einde van deze periode wordt de wijn overgebracht naar een roestvrijstalen tank en bewaard bij een temperatuur van 12-14°C, voor ongeveer 4 maanden. Tenslotte volgt filtratie en botteling.

Deze wijn is afkomstig van Wienaldi Wines, een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp. Iedere vrijdagmiddag kunt u hier wijnen proeven én kopen!

Chiusa Grande Vinofollia Pinot Grigio 2018

Een heldere, intens strogele kleur in het glas.
De neus doet iets oxidatief aan. Een aroma wat mij doet denken aan madeira wijnen. Rijpe perzik en ananas. Gekonfijt geel fruit en bloemenhoning. Vrij zoet, open en weelderig.
Iets romig en rijk op de tong. Witte peper, amandelen en dadels. Sappig en rond met veel rijp geel fruit, wat ik in de neus aantrof. De smaak heeft best een flinke body. Wat alcoholische warmte in de afdronk.

Verleidelijke en uitgesproken Pinot Grigio uit de Abruzzen. De wijn heeft stevigheid en veel fruit. Dit is zeker geen niemendalletje, er staat een kwaliteitswijn in je glas!

Score voor de Vinofollia Pinot Grigio 2018 van Chiusa Grande: 15,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *