Chianti Montalbano Riserva 2020 van Betti, Toscaans genieten!

Deze Chianti van het huis Betti doet mij verlangen naar een vakantie in Toscane.

Società Agricola Betti is sinds 1903(!) gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 25 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. Het bedrijf wordt thans gerund door de broers Guido en Gherardo Betti. Het landgoed omvat ook 5 hectare aan olijfgaarden. 

Deze Riserva bestaat uit een blend van de druivenrassen Sangiovese (90 procent), Canaiolo Nero (8 procent) en de laatste 2 procent zijn voor de Cabernet Sauvignon. Na de fermentatie bij gecontroleerde temperaturen en een malolactische vergisting volgt een houtrijping gedurende 9 maanden in eiken vaten van 25 hl en daarna in stalen tanks. Tenslotte een rijping op fles gedurende drie tot vijf maanden. De wijn wordt licht gefilterd en daarna gebotteld in de maand april, twee jaar na de oogst. Deze 2020 heeft 14 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Exclusief importeur van de wijnen van Betti is Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke en ambachtelijke Italiaanse wijnen. Het scherpe prijskaartje wat aan deze Chianti Montalbano Riserva hangt is € 15,50.
Iedere vrijdagmiddag is er bij Wienaldi Wines in het Noord-Hollandse De Rijp een inloopproeverij!

Chianti Montalbano Riserva 2020 van Betti

Een heldere, rustiek oud rode kleur. In de rand bleekrood uitlopend.
De neus opent zich prima. Iets karamel en fijne vanille tonen. Fruitaroma’s van kersen en bosbessen. Aards, leer, paddenstoelen en natte bosgrond.
Vol en wat drogend op de tong. Behoorlijk wat “zanderige” tannine. Rond en iets mollig van smaak. Tabak, bittere chocolade, koffie, zwarte peper en zoute karamel. Goed in balans, mondvullend en robuust.

Score voor de Chianti Montalbano Riserva 2020 van Betti: 16,1 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *