Chianti Montalbano Riserva 2017 van Betti, een krachtige maar verfijnde wijn

Het wijnhuis Betti maakt mooie Chianti. Ik proef ditmaal een houtgerijpte versie uit het oogstjaar 2017.

Società Agricola Betti is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 25 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Deze Riserva bestaat uit een blend van de druivenrassen Sangiovese (90 procent), Canaiolo Nero (8 procent) en de laatste 2 procent zijn voor de Cabernet Sauvignon. Na de fermentatie bij gecontroleerde temperaturen (inclusief malolactische vergisting) volgt een houtrijping gedurende 9 maanden in eiken vaten van 25 hl en daarna in stalen tanks. Tenslotte een rijping op fles gedurende drie tot vijf maanden. Deze 2017 heeft 13,5 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Chianti Montalbano Riserva 2017 van Betti

Een diepe granaatrode kleur. Licht bleekrood uitlopend in de rand.
Het kost even wat tijd, maar na enig walsen komt de neus best redelijk los. Zwarte kersen, bessen en een snufje vanille. Een herfstig bos, menthol en teer. Zuiver en elegant.
Vol in de eerste aanzet met een licht plakkerig en drogend mondgevoel. Bittere chocolade, cacao, koffie, zoethout en zwarte peper. Iets gestoofd (2017 was een heet jaar). Sappig en stevig met mooie zuren. Het houtgebruik voegt echt iets toe. Het maakt de smaak rijker, meer gelaagd en voller.

Deze Chianti Montalbano Riserva van Betti is een vrij krachtige gastronomische Chianti met mooi verweven fijne houttonen.

Score voor de Chianti Montalbano Riserva 2017: 15,8 punten.

Exclusief importeur van de wijnen van Betti is Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke en ambachtelijke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Het scherpe prijskaartje wat aan deze Chianti Montalbano Riserva hangt: € 14,75.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *