Chianti Montalbano 2019 van Betti, eerlijke Chianti voor een scherpe prijs

Chianti heeft een naam die bij velen tot de verbeelding spreekt. Ik proef er één van het huis Betti en dat is geen verkeerde keuze!

Deze Chianti komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Chianti Montalbano is gemaakt van de druivenrassen Sangiovese (90 procent) en de resterende 10 procent bestaat uit de rassen Canaiolo Nero en Colorino. De fermentatie en rijping heeft plaatsgevonden in deels roestvrijstalen tanks en deels in een verglaasd cementen reservoir. Malolactische vergisting. Na het bottelen heeft de wijn nog 2 tot 4 maanden flesrijping ondergaan. Alcoholpercentage is 13,5 procent.

Chianti Montalbano 2019 van Betti

Vrij diep donkerrood van kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand bleekrood uitwaaierend.
In de neus frisse fruitaroma’s van aalbessen, rode bosbessen en kersen. Iets rokerig, een geurtje van een uitgeblazen lucifer. Een open en levendig bouquet.
Iets stroef op de tong. De flinke Sangiovese-zuren geven de wijn grip. Wat tabak, een pepertje, zoethout en zoute drop. Tanninerijk. Ondanks het droge karakter van de wijn, is de smaak toch sappig en vol. Een restzoetje in de kruidige afdronk maakt het mooi af.

Een jeugdige, eerlijke Chianti met een scherpe prijs/kwaliteit verhouding en dat levert een bronzen medaille op!

Prima score voor de Chianti Montalbano 2019 van Betti: 15,3 punten.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn een aanwinst in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke en ambachtelijke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Het scherpe prijskaartje wat aan deze Chianti hangt: € 8,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *