Chianti Colli Senesi 2019, genieten in stijl…

Chianti van hoog niveau, uit wijngaarden gelegen op de heuvels rond Siena in Toscane.

Producent van deze Chianti Colli Senesi (heuvels van Siena) is het befaamde Castello Romitorio. Dit wijnhuis staat vooral bekend om zijn schitterende Brunello di Montalcino. Castello di Romitorio kent een lange historie. Eerst een tempel, toen een fort en een klooster, toen een kasteel, een herenhuis, een schuilplaats voor herders en hun kudden, en tenslotte een kunstatelier en wijnmakerij. In 1984 werd het oude landhuis gekocht door Sandro Chia. In 2005 werd de nieuwe kelder van Castello Romitorio ingewijd.  
In hetzelfde jaar trad de zoon van Sandro, Filippo Chia, toe tot het bedrijf en begon een proces van diepgaande vernieuwing van de wijnen en de wijnbereidingsstijl. Op dit moment is Castello Romitorio een internationaal erkende wijnmakerij die gespecialiseerd is in wijnen van de Sangiovese druif (bijvoorbeeld de recent door mij geproefde Ghiaccio Forte) en natuurlijk de beroemde Brunello di Montalcino. 

Deze Chianti Colli Senesi komt van de hand van Filippo Chia (zie het stijlvolle etiket). Dit is een speciale cuvée, want naast het aandeel Sangiovese (85 procent) is er ook 8 procent Syrah en 7 procent Merlot in verwerkt. Deze blend heeft vervolgens een houtopvoeding ondergaan van 6 maanden in 5.000 liter vaten van Sloveens eiken. Alcoholgehalte is 14,5 procent.

De ene Chianti met DOCG-predikaat is de andere niet. Er zijn onderling grote kwaliteitsverschillen. Afgaand op de naam van de producent waren mijn verwachtingen best hoog gespannen…

Chiant Colli Senesi 2019 van Castello Romitorio

Vrij diep granaatrood van kleur. De intensiteit waardeer ik op 3,5 op een schaal van 5. Bleek purperrood in de rand.
Een levendige, frisse en open neus. Aalbessen, bosbessen, mint, brandnetel, groene paprika. Natte zwarte aarde en een lichte geur van een lucifer. Wat prikkend in de neus. Overtuigend.
In de mond is er meteen sprake van spanning! Heerlijke zuren van de Sangiovese tegenover rijp rood fruit van bessen en kersen. De robuuste tannines zijn toch vrij rond. Een tikje vanille en wat zoute drop. Rijk en vol van smaak. Goede balans, prachtige blend.

Een wijn die je doet watertanden! Verfijnde, zuivere en volle Chianti van zeer goed niveau. Genieten in stijl. Een zilveren medaille voor de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Score voor de Chianti Colli Senesi: 17,3 punten.

Deze Chianti Colli Senesi is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt voor € 16,95 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *