Chianti Classico 2020 van Bottega, stevig en gastronomisch rood

De naam Chianti spreekt tot de verbeelding van vele wijnliefhebbers. Ik proef een Chianti Classico van het huis Bottega.

Bottega SpA is een grote Italiaanse drankenonderneming in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf heeft een rijke historie die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Bottega SpA produceert o.a. wijnen uit verschillende regio’s van Italië.

Ditmaal staat een Chianti Classico voor mij klaar om te worden geproefd. De wijn bestaat uit een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot. De most wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks, onder een gecontroleerde temperatuur. Tijdens deze fermentatie wordt de most dagelijks overgepompt (remontage). Daarna volgt een houtrijping van 3 tot 6 maanden (afhankelijk van het oogstjaar) in barriques. Er zal hierna nog een periode van flesrijping plaatsvinden, voordat de wijn volgens de regels vanaf de eerste oktober na het jaar van oogsten op de markt verschijnt.

Deze Chianti Classico en andere wijnen van Bottega SpA zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!  

Chianti Classico 2020 van Bottega SpA

Robijnrood in het glas, in de rand bleekrood uitwaaierend.
De neus is vrij open en indringend. Zwarte kersen, vanille, lucifer en natte zwarte aarde. Ondanks het indringende karakter zijn de aroma’s best wel elegant te noemen.
Vol, sappig en robuust in de eerste aanzet. Licht zure kersen, vlierbessen, zwarte peper en laurierdrop. Drogende tannine op de tong. Wat mollig en iets alcoholisch (14,5 procent). Fraaie zuren zorgen voor een spannend smaakpalet.

Een stevige Chianti Classico van Bottega. Een wijn die uitermate geschikt is om er iets bij te eten, bijvoorbeeld stevige vleesgerechten. Oftewel een gastronomisch inzetbare wijn.

Score voor de Chianti Classico 2020 van Bottega: 15,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *