Chianti 2021 van Bottega, jeugdig met een fijne bite

Op de proeftafel staat een jonge Chianti van het wijnbedrijf Bottega. Een wijn die bij mij goed in de smaak valt.

Bottega SpA is een grote Italiaanse drankenonderneming in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Bottega SpA produceert o.a. wijnen uit verschillende regio’s van Italië.

Ik proef een Chianti uit het oogstjaar 2021, afkomstig van wijngaarden uit de omgeving van Gaiole, gelegen op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel. De wijn bestaat uit een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot. De most wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks, onder een gecontroleerde temperatuur. Tijdens deze fermentatie wordt de most dagelijks overgepompt (remontage). Na de vinificatie rijpt de wijn voor 3 maanden in de fles. Deze Chianti heeft 12,5 procent alcohol, niet al te zwaar dus. Even een kurkentrekker pakken om de fles te openen…

Deze “basis” Chianti uit de serie Acino D’Oro en andere wijnen van Bottega SpA zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!  

Chianti 2021 van Bottega SpA

Vrij donker robijnrood in het glas. Een flinke kleurintensiteit voor een Chianti. In de rand iets bruinrood.
Enigszins gesloten in de neus, ook na wat walsen. Fruitaroma’s van vlierbessen en kersen. Ik ruik ook wat natte bosgrond. Wel vrij frisse geuren.
Rond en kruidig in de eerste aanzet. Laurier, iets salmiak, kaneel, zwarte peper en bittere chocolade. Mals en sappig, met wat drogende tannine op de tong. Kloeke Sangiovese-zuren, echter niet overdadig. Rijp rood fruit van kersen en bosbessen. Een lange, kruidige afdronk tot slot.

Een jonge, levendige en vrij volle Chianti, met een fijne bite in de smaak. Een wijn die goed te combineren is met wat kruidige gerechten. Niet al te lang wachten met drinken, tussen nu en 3 jaar.

Score voor de Chianti 2021 van Bottega SpA: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *