Cheval de Katarzyna Mavrud 2016, Thracian Valley, Bulgarije

Cheval de Katarzyna Mavrud
Nieuw in het assortiment van de Jumbo, deze Mavrud uit Bulgarije. Een aanwinst?
Bulgarije is een wijnland om rekening mee te houden. Regelmatig scoren de wijnen uit dit Balkanland gewoon goed en dat betekent dat het met de kwaliteit van veel wijnen wel snor zit.
De Mavrud is een oud inheems druivenras. De wijnen van deze druif zijn vaak krachtig en kruidig van smaak en in combinatie met houtrijping zijn de wijnen ook succesvol.

Katarzyna Estate is een modern wijnbedrijf (gestart in 2007) in zuidoost-Bulgarije, dichtbij de grens met Griekenland. Katarzyna heeft zo’n 750 hectare aan wijngaarden in bezit. Het bedrijf heeft veel druivenrassen tot zijn beschikking: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Malbec, Tempranillo, Carmen, Mavrud, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Violet, Pinot Gris, Muscat en Traminer.

Deze Mavrud van Cheval de Katarzyna is gebotteld in een zware fles met diepe ziel. Het alcoholpercentage bedraagt een flinke 14,5 procent en voor het openen van deze fles heeft u een kurkenaftrekker nodig. Een donker etiket voorzien van een reliëf siert de fles.
Cheval de Katarzyna Mavrud
Het assortiment wijnen van JUMBO is onlangs drastisch vernieuwd; er zijn zo’n 200 nieuwe wijnen toegevoegd. Wij proeven enkele van deze wijnen om voor u te beoordelen of er daadwerkelijk aanwinsten zijn te benoemen. Oftewel, is het de moeite waard om voor deze flessen naar de supermarkt te stappen?
De Cheval de Katarzyna Mavrud ligt in de schappen van supermarktketen JUMBO en voor de prijs van € 6,49 komt u in het bezit van deze wijn.

We gaan proeven…

Cheval de Katarzyna Mavrud 2016

De kleur is diep en geconcentreerd donkerrood. Een intensiteit van 4 uit 5. Een volle kleur die tot in de rand doorloopt.
Een open en geurige neus, iets gestoofd en alcoholisch. Confiture van kersen, kruidigheid en vanille. Rokerig en aards.
Kruidig en vol op de tong. Zwarte peper, ontbijtkoek, kaneel en iets kruidnagel. Een breed smaakpalet met daarin ook cacao, chocolade, ahornsiroop, caramel en honingdrop. Lichtelijk uitdrogend en wat alcoholische warmte. Krachtig en stevig van smaak met redelijk wat tannine.

Deze Mavrud is een dikke, robuuste wijn. Puur van smaak, wat boers en met veel power. Gerechten met stoofvlees lijken mij ideaal te passen bij deze zware jongen.
Zeker een aanwinst in het assortiment van Jumbo! Een wijn voor deze prijs en met deze kwaliteiten verdient dan ook een zilveren medaille!

Score: 15,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Cheval de Katarzyna Mavrud
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #jumbo #mavrud