Chateau Vartely 2008, Feteasca Albá, Moldavië

Chateau Vartely 2008 Feteasca Albá

Het avontuur in de wijnwereld gaat verder! The Wine Adventure importeert wijn uit Moldavië en die staan op de proeftafel.

Moldavië….even de geografische kennis opfrissen. “Moldavië is een republiek in Oost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Proet en Dnjestr (Nistru). Het land wordt in het westen en het zuiden begrensd door Roemenië en in het noorden en het oosten door Oekraïne. De hoofdstad is Chisinau (Roemeens: Chișinău; Russisch: Кишинёв, Kisjinjov). Het land geldt als één van de armste landen in Europa. Moldavië behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie.”

Moldavie
En nu iets over dit wijnhuis: Château Vartely is een jong en dynamisch Moldavisch wijnhuis dat in de afgelopen jaren razendsnel is gegroeid. Wijnmaker Arcadie Fosnea heeft de leiding over de wijnproductie. Hij is opgeleid in Duitsland. Zijn internationale achtergrond is essentieel geweest in de snelle verbetering van de kwaliteit sinds haar oprichting in 1996.
Vartely verbouwt voornamelijk internationaal bekende druivensoorten zoals de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Pinot Gris, maar ook inheemse soorten als de Feteasca Albá en de Rara Neagra.

De wijngaarden liggen verspreid over het midden en zuiden van het land. In Orhei, vlak boven de hoofdstad Chisinau, kunnen toeristen kennis maken met de wijnen van Château Vartely, eten in het restaurant met een Franse en Moldavische keuken en logeren in een van de luxueuze villa’s.

Importeur van deze witte wijn en andere wijnen uit Moldavië is The Wine Adventure. De wijn is HIER verkrijgbaar voor de prijs van € 8,95. Degustare!

Chateau Vartely 2008 Feteasca Albá

Een heldere en goudgele kleur (2,4).
In de neus duidelijk muskaat, wat limoen, iets grassig en fris (3,5).
Sappig en rond op de tong. Zachte zuren met wat subtiele kruidigheid. Abrikoos en groene pruimen. Iets ziltig. Een medium body, wel wat kort in de afdronk (5,3).
Een soepele en ronde wijn. Goed in balans. Dit is zeker geen slechte kennismaking met de Moldavische wijnwereld (2,0).

Totaal 13,2 punten. Drinken nu tot 2015.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!