Chateau Portal 2019; van € 9,99 naar € 4,99 !

Chateau Portal 2019 heb ik afgelopen week gekocht bij de Albert Heijn. Waarom? Omdat het een ongelooflijke aanbieding is! Een echte Haut-Medoc van € 9,99 afgeprijsd naar € 4,99! Te mooi om waar te zijn?

MARKETING

Ik heb de website van de Albert Heijn er even op nageslagen en ik kom aldaar de volgende tekst tegen:

“De Haut-Medoc is het wijnbouwgebied ten noorden van de stad Bordeaux waar wereldberoemde wijnhuizen zijn gevestigd. Dit is de streek van Grand Cru Châteaux als Margaux en Mouton-Rothschild. Naast deze tamelijk dure topwijnen worden er gelukkig ook ‘gewonere’ en betaalbare wijnen gemaakt. Die drinken de mensen uit de streek ook, elke dag. Dit is er een van.”

Een marketingtekst met verwijzingen naar de grote namen die wel zeker óók van de Haut-Medoc afkomstig zijn en als Harold Hamersma er ook nog eens 8,5 punten van de 10 aan geeft… Dat schept vertrouwen…! Ook vertrouwen geeft de GOUDEN MEDAILLE die deze wijn heeft gewonnen!

ADRIEN BERTAILLAN

De naam “ADRIEN BERTAILLAN” prijkt op het achteretiket als de bottelaar van deze wijn.

Nu ben ik een beetje gaan zoeken op de naam ADRIEN BERTAILLAN en volgens mij hebben we hier te maken met een fantasienaam; een trademark waar, op het oog, zeker 60 wijnmakerijen aan gekoppeld zijn. Ga je nog wat verder dan kom ik een verwijzing naar een website tegen van GINESTET. Een HELE grote wijnverkoper in Frankrijk.

REËLE PRIJS?

Albert Heijn prijst deze wijn deze week aan van € 9,99 naar € 4,99. Een prijsdaling van maar liefst 50%! De verleiding is groot om een dergelijke Haut Medoc voor zo’n zacht prijsje in te slaan! Vanaf 1 januari 2021 mogen dit soort “flauwekul aanbiedingen” niet meer. Want is die € 9,99 wel de échte prijs of ligt de prijs van € 4,99 meer bij de waarheid? Ik kwam deze wijn, maar dan jaargang 2018 tegen bij Leclerq supermarkt voor de prijs van € 3,70

advertentie

Ook ik ben gevallen voor de prijs, maar besloot om deze wijn snel te proeven en mijn bevindingen met u te delen. Onafhankelijk zoals u het van ons gewend bent.

Is het een superkoop, of is het een lokkertje..?

Chateau Portal 2019 heeft een alcoholpercentage van 12,5% (tegenwoordig is dat een laag percentage voor Bordeauxwijnen) en zou gemaakt zijn van twee druivenrassen: de Cabernet Sauvignon en de Merlotdruif. Ook heeft deze wijn een houtopvoeding ondergaan.

Laten we het zekere voor het onzekere nemen en laten we gewoon de wijn eens gaan proeven

Laat de wijn spreken!

Chateau Portal 2019

De kleur van Chateau Portal 2019 is donkerrood/rood over de tong met in de bredere rand warm rood. De diepte is goed tot donker. Niet de jonge kleur van een Bordeauxwijn die je verwacht (paars/diepdonkerrood). Redelijke kleur, maar niet voor een 2019. (2,6)
In de neus is deze Haut-Medoc vrij magertjes. De neus komt maar slecht los en heeft wat weg van wat framboosfruit samen met wat zwarte bessen. Het hout is niet goed waarneembaar. Wat dunnetjes. De neus komt niet goed los. (2,8)
Op de tong een vrij soepele en ronde rode wijn die, gelet op de structuur en de fruitindrukken, niet heel veel weg heeft van een jonge Bordeauxwijn. Het fruit is meer gericht op framboos dan op zwarte bessen, met een droppige ondertoon. Wat onrijp. Lichtjes droog en wat oud leer. Licht hout, maar dan wel oud hout. Pretentieloos. De structuur die je vooral kan beoordelen in de body, breedte en diepte is maar matig. Wat laurier. Matig op de mid-palate. Dunnetjes. De zuren zijn best aanwezig, maar door het gebrek aan fruit maakt de wijn een instabiele indruk. De afdronk op zich is wel redelijk, maar qua complexiteit of structuur laat deze wijn het echt afweten. (4,7)

Chateau Portal 2019 lijkt wel een Haut-Medoc te zijn, maar ik betwijfel echt of het een écht chateau is. Ik heb veel meer het idee dat dit een samenwerkingsverband is van een groot aantal wijngaarden die zeker wel gelegen zijn in de Haut-Medoc, maar zelf de wijn niet hebben gemaakt. Heeft tenslotte wel de AOC. Ook heeft men de keuze gemaakt van kwantiteit boven kwaliteit. Opbrengst boven selectie. De prijs is navenant. Albert Heijn….€ 9,99…serieus..? Nee, mensen. Dit is weer eens een staaltje van niet helemaal eerlijk en transparante te zijn. De prijs is namelijk normaliter € 4,99 en zeker geen € 9,99. Vanaf 2021 mogen dit soort flauwekulprijzen niet meer! Niet alleen de AH maakt zich hieraan schuldig, maar ELKE supermarkt!
Voor de zekerheid heb ik niet één wijnfles geopend, maar twee. Misschien is die eerste fles wel een ‘slechte’ fles. Kan gebeuren. Helaas, ook de tweede fles vertoonde dezelfde kenmerken.
Dit nodigt mij toch wel uit om mij rechtstreeks te richten tot de echte wijnliefhebbers: “Beste wijnliefhebbers, laat deze wijn lekker liggen bij de AH en stap een echte wijnzaak in of een slijterij en koop aldaar uw (Kerst)wijnen in. Laat u voorlichten! De wijnkoperijen zoals bijvoorbeeld van Storms verkopen wijnen die veel mooier en beter zijn en waar voor hun geld geven!”
Is deze wijn dan niet zijn prijs waard? Tja, € 4,99 is geen geld voor een dergelijke wijn en daarom wilde ik het ook voor u proeven, maar het schaadt de reputatie van de Haut-Medoc wijnen die wel gaan voor kwaliteit en die kan u zeker niet kopen voor een prijs van € 4,99. (1,7)

Chateau Portal 2019 krijgt van mij een totaal van 11,8 punten

Drinken kan u het nu en wel een jaartje of twee houdbaar (maar waarom..?)

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden neem dan contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

5 gedachten over “Chateau Portal 2019; van € 9,99 naar € 4,99 !”

 1. Mijn complimenten voor de uitstekende beoordeling van de Chateau Portal 2019 ! Ik kan mij er volledig in vinden.
  Érg leuk om deze “Wijngekken” op internet ontdekt te hebben !
  Ik was ooit ( samen met mede kandidaat) winnaar op landelijk niveau, van wedstrijd “Kennis vd Franse Wijn”)
  Hoofdprijs : Een weekendje Parijs, die door loting naar de medewinnaar ging …😉😊 (ergens in de 70- of 80er jaren)
  Hoewel ik niet echt meer met wijn bezig ben, zijn mijn neus en smaak (vooralsnog) onverminderd in orde…😉
  Doordat de wijn – zeker voor een Haut Medoc- op dit moment zo soepel is en een – hoewel zéér bescheiden – plezierige afdronk heeft, vind ik hem/haar de “ afgeprijsde” prijs iig wél waard. De smaak is ondanks de eenvoud vd wijn, iig behoorlijk “zuiver” …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *