Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1983, AC Pauillac, Frankrijk

Pichon Lalande 1983

Bij het kerstfeest horen grote wijnen, vind ik. Ik geef u hierbij een voorzetje met deze 2e Grand Cru Classé uit de Bordeaux.


1983 was een heet en droog jaar, kan ik mij herinneren. Wat zegt mijn “bijbel” van de proefnotities, The Great Vintage Wine Book II van Michael Broadbent, over dit wijnjaar?
Na het “grote” jaar 1982 was 1983 een gemiddeld jaar. Na een trage start in het voorjaar was juli en augustus extreem warm met enkele zomerstormen. De meteorologische condities tijdens de oogst waren prima. Michael Broadbent waardeert dit jaar met 3 sterren (maximum is 5).

In 1986 hebben WijnGek Chris en ik een kist van deze Pichon Lalande aangeschaft voor de prijs van 48 guldentjes per fles. Kom daar nu maar eens mee aan!
In de loop van de jaren al een aantal maal gedronken en nooit tegengevallen. Deze fles is echter wel de laatste in mijn verzameling…

Deze Pichon Lalande was één van de drie flessen tijdens een onlangs gehouden proeverij met de WijnGekken. Vrees dat de wijn niet meer goed zo zijn, had ik van tevoren niet. Je weet het natuurlijk nooit met een wijn van deze leeftijd, maar de flessen waren sinds de aankoopdatum in 1986 zeer zorgvuldig bewaard. De kurk was dan ook in perfecte conditie.

Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1983, 2e Grand Cru Classé

Een dieprode kleur die prachtig ontwikkeld is. Mooi bruinrood uitwaaierend in de rand.
De neus opent zich onmiddellijk: sigaar, asbak, tabaksbladeren en cederhout. Zwarte bessen, wat gestoofd en aards. Een rijp en indringend bouquet.
Boterzachte fluwelige tannines op de tong. Salmiak, ijzer en munt. Vanille, tabak, kruiden en donker fruit. Zachte edele zuren, gebalsemd en breed van smaak met een lange en warme afdronk.
Dit is een “Grand Seigneur”, een fantastische en edele wijn van de oude stempel. Elegant, complex en klassiek. Hiermee laat Bordeaux zien waar topkwaliteit aan moet voldoen. De WijnGekken waren het unaniem eens over de uitstekende kwaliteiten van deze wijn.
Een waardig afscheid van een grote wijn!

Totaal 18,2 punten. Drinken nu tot 2020.

Prettig kerstfeest allen!
Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!