Chateau PesquiÉ Artemia 2012, AOP Ventoux, Frankrijk

Chateau PesquiÉ Artemia 2012, AOP Ventoux, Frankrijk

Chateau PesquiÉ Artemia 2012 de absolute topcuvée van dit Chateau.

In het zuidoosten van de Rhône vallei in Frankrijk ligt het 18e eeuws kasteel Pesquié. Vele graven en markiezen namen hier hun intrek en wijn wordt er al meer dan 2000 jaar gemaakt! Sinds begin jaren 70 van de vorige eeuw is de familie Chaudière eigenaar en die brengt zelf weer meer dan 150 jaar ervaring in wijnmaken met zich mee. De 3e generatie Frédéric en Alexandre gaan door met het beste te halen uit dit unieke terroir en maken buitengewone wijnen. Château Pesquié is dan ook toonaangevend in de Ventoux wijnstreek.

Chateau PesquiÉ Artemia 2012 is een blend van de Syrah en de Grenachedruif die je wel vaker ziet in het Rhonegebied… 😉

Schaars en gewild

Wat je wel vaker ziet is dat dit soort wijnen schaars zijn. Helaas worden er maar 3000 tot 5000 wijnflessen geproduceerd van deze wijn.

Schaarse wijnen hebben een prijs en meestal is dat geen goedkope…

Verkrijgbaar bij Gastrovino.nl (hier te bestellen) voor een prijs van € 34,50 en het alcoholpercentage van dit soort wijnen ligt meestal wel hoog. In dit geval 14%.

We gaan het grote wijnglas gebruiken voor dit soort kanjers…

chateau-pesquie-artemia-2012-aChateau PesquiÉ Artemia 2012

Een volle diepdonkerrode kleur over de gehele tong. Vol in de rand. De diepte is zeer diep donker. Mooie kleur. (2,9)
In de neus heerlijke rijpe verse donkerrode bessen/kersen en donker bramenfruit. Donker chocolade en iets alcoholisch. Lichte kruidenmix. Mooi geheel. Rond. Confiture. Neus komt goed los. (4,4)
Op de tong licht drogend, maar wel rond rijp donker bessen/kersenfruit. Licht tijm; heel licht alcohol. Subtiele houttonen en donker chocolade. Goed in z’n zuren en dus fris. Genoeg rijpheid en mooi rond. Goed in balans en heel prettig. Kwaliteit hoog in het vaandel. Breed op de mid-palate en een brede smakelijke fruitige afdronk. (7,8)
Dit is de créme de la créme van dit Chateau en dat is te merken. De kwaliteit spat echt uit deze zware kwaliteitsfles. Kost wat maar dan heb je ook wat, want dit is gewoon per druppel genieten. Hier doe je het voor. Topwijn! (2,6)

Opdronk : Nu – 2023
Totaal : 17,7 punten {92-PP} ****
zilveren medaille van wijngekken.nl
Prijs / kwaliteit :

Een fantastisch resultaat voor zowel de wijn zelf, Chateau PesquiÉ Artemia 2012, als voor de wijnimporteur, Gastrovino.nl. Congrats met deze mooie zilveren medaille!