Chateau Montus 2010, geduld is een schone zaak

De wijnen van Chateau Montus uit de Madiran zijn echte bewaarwijnen. Deze 2010 kan dan ook nog wel een tijdje mee.

Chateau Montus is eigendom van de bekende wijnmaker Alain Brumont, ook wel “de koning van de Madiran” genoemd. Madiran is een klein wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied heeft sinds 1948 een Appellation d’origine Contrôlée keurmerk.
Het totale areaal aan wijngaarden van Brumont beslaat ongeveer 100 hectare, waarvan 25 hectare bestemd is voor de productie van Chateau Montus. De wijngaarden van Montus zijn gelegen op steile, zuid tot zuidwest geörienteerde hellingen met grote kiezelstenen bovenop fijne bruine en oranje gekleurde klei, afkomstig uit de Pyreneeën.

Deze wijn is gemaakt uit twee druivenrassen: Tannat en Cabernet Sauvignon. De fermentatie van de 2010 heeft 3 tot 6 weken tijd in beslag genomen. De wijn heeft een opvoeding meegekregen van 12-14 maanden op houten vaten, waarvan 80 procent nieuw. Het flinke alcoholpercentage bedraagt 15 procent en dat is op zich niet buitengewoon voor de wijnen van Montus. Ik heb de wijn zo’n anderhalf uur voor degustatie gekaraffeerd.

Chateau Montus 2010 Madiran

Een massieve, diepdonkerrode kleur. Een bijna maximale kleurintensiteit. Vol tot in de rand, waarin geen spoortje van ontwikkeling zichtbaar is.
In de neus komen na enig walsen fruitaroma’s van zwarte bessen en kersen los. Licht rokerig. Vanille van de houtrijping, teer, kreupelhout en de geur van een nat bos.
In de mond vol met stevige tannines, maar de wijn komt niet streng over. Zoethout, salmiak, cacao, pure chocolade. Rijp donker fruit van zwarte bessen en blauwe pruimen. Licht zoutig, zwarte peper. De smaak is toch redelijk toegankelijk, het is zeker geen “kauwwijn”.

Chateau Montus 2010: een stevige kwaliteitswijn uit de Madiran, zoals te verwachten is. Er zit geen echte hardheid in de smaak, wellicht is er toch sprake van enige ontwikkeling in het smaakpalet. Bewaarpotentieel? Nu tot circa 2030.

Score voor de Montus 2010: 17,4 punten.

Indertijd (2013) heb ik € 12,95 uit mijn portemonnee laten verdwijnen voor deze wijn. Dat is natuurlijk geen geld voor een wijn van dit niveau en goed voor een gouden medaille!

Een gedachte over “Chateau Montus 2010, geduld is een schone zaak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *