Chateau Montus 2009, AC Madiran, Frankrijk

Chateau Montus 2009
Chateau Montus is eigendom van de bekende wijnmaker Alain Brumont.

Alain Brumont wordt ook wel “de koning van de Madiran” genoemd. Het totale areaal aan wijngaarden beslaat ongeveer 100 hectare, waarvan 25 hectare bestemd is voor de productie van Chateau Montus.

Chateau Montus 2009

Chateau Montus is een assemblage van de Tannat druif en de Cabernet Sauvignon. De verhoudingen worden niet genoemd maar op basis van wat “google zoekwerk” is aannemelijk dat er 80 procent Tannat en 20 procent Cabernet Sauvignon in de wijn is verwerkt.
Wat wel vaststaat is dat deze wijn een houtrijping van 12-14 maanden heeft ondergaan op barriques van Frans eiken, waarvan 80 procent nieuwe barriques.
Het alcoholpercentage is een flinke 15 procent!

Deze wijn heeft al eerder op de proeftafel gestaan, klikt u HIER maar eens op.

Ik heb deze wijn indertijd gekocht bij Wijnkoperij Henri Bloem voor de prijs van € 12,95. En dat is deze fles meer dan waard!

Chateau Montus 2009

Een intense, massief donkerrode kleur. Zeer diep, bijna ondoorzichtig. Purperrood in de rand.
De neus is breed en indringend en komt je gelijk tegemoet, wow! Zwarte bessen, kruidnagel, tijm, eucalypthus en anijs. Ook wat rokerig.
Op de tong meteen een stevige, dikke aanzet. Licht romig, vol en tanninerijk. Zwarte peper, salmiak, cacao en zwarte koffie. Zoutig. Donker fruit van kersen en bessen. Wat jodium. Een volle, geconcentreerde smaak waarin het hoge alcoholpercentage nauwelijks merkbaar is. Iets boers.

Chateau Montus 2009 is een krachtige, vitale wijn. Recht toe, recht aan met veel power in de smaak. De wijn zal zich uiteraard verder ontwikkelen in de fles, maar ik verwacht hiermee niet gelijk een hogere score. Dit is wel een goede kwaliteitswijn voor je geld en daarom een zilveren medaille waard!

Score: 16,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.