Chateau Montus 2001, een vitale krachtpatser uit de Madiran

Deze fles Montus uit het jaar 2001 heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan.

Chateau Montus is eigendom van de bekende wijnmaker Alain Brumont, ook wel “de koning van de Madiran” genoemd. Madiran is een klein wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied heeft sinds 1948 een Appellation d’origine Contrôlée keurmerk.
Het totale areaal aan wijngaarden van Brumont beslaat ongeveer 100 hectare, waarvan 25 hectare bestemd is voor de productie van Chateau Montus. De wijngaarden van Montus zijn gelegen op steile, zuid tot zuidwest geörienteerde hellingen met grote kiezelstenen bovenop fijne bruine en oranje gekleurde klei uit de Pyreneeën.

Deze cuvée is een blend van de druivenrassen Tannat en Cabernet Sauvignon. In deze blend heeft de Tannat het grootste aandeel. De wijn rijpt zo’n 12-14 maanden op houten vaten, waarvan ongeveer 60 procent nieuw is. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.
Meerdere malen heb ik wijnen van Chateau Montus geproefd en ik vind het echte bewaarwijnen. In hun jeugd zijn ze vaak donker, massief en gesloten. Naarmate de jaren vorderen, laten ze meer zien. Geduld is een schone zaak bij de wijnen van Montus.
Het waren ook zeer koopwaardige wijnen: ik heb voor dit exemplaar indertijd slechts € 11,95 moeten neertellen. Voor die prijs krijgt u de wijnen van Montus niet meer, ik heb voor meer recente jaargangen prijzen van rond de 25 euro voorbij zien komen…

Chateau Montus 2001

De kurk is van goede kwaliteit. Een enorm geconcentreerde kleur, diepdonkerrood met een bijna maximale intensiteit. In de rand is een bruinrode ontwikkeling zichtbaar.
Prachtige neus met fraaie tertiaire aroma’s. Roest, iets leer, grafiet, oud cederhout en een snufje aceton. Vrij indringend, tijm, kruidnagel en garrigue. Aromatisch en gerijpt.
Drogend op de tong. Intens en (nog steeds) krachtig van smaak. Teer, wat vanille, gebrande koffiebonen, cacao en rijpe zwarte bessen. Dik rijp sap. Volledig op dronk maar nog steeds vitaal.

Een “powerwijn” die nog steeds staat als een huis, deze Montus uit 2001! Kan zeker nog wel 5-8 jaar probleemloos bewaard worden. Op basis van de destijds betaalde prijs en de huidige score een gouden medaille!

Een ijzersterke score voor deze bijna 20 jaar oude Madiran: 17,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #madiran #brumont

Een gedachte over “Chateau Montus 2001, een vitale krachtpatser uit de Madiran”

  1. Wauw! Biedt perspectief voor de twee bijzondere wijnen van Montus die ik heb liggen voor een proeverij. Montus La Tyre 2000 en de cuvée 2000 jours uit 1994!🤩

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *