Chateau Magnol Cuvée LFE 2015, karakteristieke rode Bordeaux

Onlangs heb ik een geschenk uit 2018 van een relatie “uitgepakt” in het glas. Deze Haut-Medoc maakte een prima indruk.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van wijngroothandel en importeur LFE in 2018, is er een speciale Cuvée gemaakt. Deze “Cuvée LFE” is samengesteld op Chateau Magnol, een prachtig kasteel uit de 18e eeuw, gelegen in de appellatie Haut-Medoc. Eigenaar van Chateau Magnol is Barton & Guestier, een onderneming die meerdere wijnbedrijven in verschillende regio’s in Frankrijk zijn bezit heeft. Chateau Magnol wordt min of meer gezien als het paradepaardje van Barton & Guestier.

Chateau Magnol heeft circa 30 hectare aan wijngaarden in zijn bezit. Cuvée LFE is gemaakt van druiven uit die wijngaarden, geoogst in het jaar 2015. Deze wijn is een blend van 3 druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De verhoudingen zijn mij niet bekend. Volgens het rugetiket heeft Cuvée LFE een houtopvoeding meegekregen in eiken vaten. Alcoholgehalte is 13,5 procent.
Je mag “een gegeven paard niet in de bek kijken”, luidt het spreekwoord. Maar dat doe ik toch, hierbij mijn proefnotitie:

Chateau Magnol Cuvée LFE 2015

Een diepe donkerrode kleur in het glas. De intensiteit is te waarderen op 4 uit 5. In de rand toont zich wat purper.
De neus is open, zuiver en komt elegant over. Fruitaroma’s van zwarte bessen en aalbessen. Typerende geuren die passen bij een klassieke bordeaux zoals grafiet, mint, gerookt vlees en een lichte touch van vanille door het houtgebruik.
Licht drogend op de tong met vrij milde tannines. Donker fruit, zwarte peper en salmiak. Zoutig, vlezig en sappig. Redelijk vol van smaak en wat slank van body. Fijne zuren zorgen voor frisheid én balans. Wat warmte in de afdronk.

Karakteristieke, klassieke Haut-Medoc. Een correct glas van goede kwaliteit. Dank LFE!

Score voor de Cuvée LFE 2015 van Chateau Magnol: 15,6 punten.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *