Château les Mesclances “Faustine” 2023, stevige en gastronomische rosé

Een rijke en stevige rosé uit de Provence op de proeftafel. Deze cuvée Faustine van Château les Mesclances maakt veel indruk.

Château les Mesclances maakt al sinds 1802 (!) wijn in het hart van de Provence. Meer dan twee eeuwen lang is les Mesclances in familiebezit gebleven, maar in 2009 namen Arnaud en Elisabeth de Villeneuve Bargemon het wijnbedrijf over. De wijnkelder werd volledig vernieuwd, ze werkten toe naar een biologische certificatie én er werden twee zeer ervaren oenologen in dienst genomen om de kwaliteit nog verder op te krikken.
In totaal bezit het Château nu 20 hectare aan wijngaarden die AOP gecertificeerd zijn en 9 hectare aan IGP gecertificeerde wijnen.

Cuvée Faustine is het paradepaardje van het Château. Deze rosé is gemaakt van de druivenrassen Grenache en Mourvèdre. De wijn heeft als herkomstbenaming AOP Cotes de Provence La Londe. Om de naam La Londe op het etiket te mogen dragen moet de wijngaarden van de allerhoogste kwaliteit zijn en het rendement laag.
Faustine bevat 13,5 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs ligt rond of iets boven de 20 euro. Momenteel € 19,50 bij cestlevin.nl.

Château les Mesclances “Faustine” 2023

In het glas zie ik de typerende Provencaalse lichte zalm-rosé kleur met een intensiteit van 2 uit 5.
In de neus fruitaroma’s van rode appels, aardbeien en citroenschil. Wat gember, iets grassig ook en wat natte kiezels. De neus opent zich redelijk in het glas, maar echt gul is het ook weer niet.
In de mond vol, intens en droog met een romig randje. Wat peperig, mediterrane kruiden, zoute mineralen, salmiak, grapefruit, marmelade en honing. Een breed smaakpalet. Fijne zuren die mooi geïntegreerd zijn. Iets tannine. Ik was wat huiverig dat het vrij hoge alcoholpercentage op de voorgrond zou treden, maar dat is niet het geval. Het is meer het kruidige karakter wat overheerst in deze rosé.

Score voor de cuvée Faustine van Château les Mesclances: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *