Chateau Lassalle 2016, een donkere wijn uit de Graves

Deze rode wijn uit de Graves maakt een goede indruk maar is gebaat bij nog wat flesrust.

Chateau Lassalle is een klein wijnbedrijf dat al generaties lang in het bezit is van de familie Labbé-Lalanne. Ik noem het klein, omdat Lassalle ongeveer 16 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking heeft en dat is in de wijnstreek Bordeaux, waarvan de Graves deel uitmaakt, een vrij geringe oppervlakte. De bodem bestaat uit kiezels en kalkhoudende klei. Er worden op deze bodem de volgende druivenrassen verbouwd: de witte Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle en de blauwe Merlot en Cabernet Sauvignon.

Ik proef de rode wijn van Chateau Lassalle, een blend van 60 procent Cabernet Sauvignon en 40 procent Merlot. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen: 12 maanden in eikenhouten vaten, waarvan een derde deel jaarlijks wordt “ververst” voor nieuwe vaten.
Het oogstjaar 2016 staat in de wijnstreek Bordeaux te boek als een zeer goed oogstjaar, waarin grote wijnen zijn gemaakt. Dus ik ben benieuwd of ik de lovende verhalen over deze oogst ook proef in deze wijn…

Chateau Lassalle 2016

Zeer diep donkerrood, bijna zwart van kleur. Vol tot in de rand, die wat purper kleurt.
Op de stille spiegel een gesloten neus. Iets aards, humus en eucalypthus. Rijp fruit van zwarte bessen en donkere pruimen. De volgende dag opende de neus zich wat beter.
Sappig, vol en geconcentreerd sap in de mond. Tanninerijk, maar geen harde tannine. Bittere chocolade, bramen, laurier en mint. Rond, puur en zuiver, maar wat compact in de smaak.

Een jonge, wat donkere en gesloten wijn. Wel soepel en iets gepolijst van smaak en daardoor een tikje saai. Deze wijn heeft echter zeker potentieel, ik zou ‘m nog wat flesrust gunnen, minimaal een jaartje of twee.

Score voor Chateau Lassalle 2016: 15,3 punten.

Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs ligt rond de 15 euro per fles.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #graves #bordeaux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *