Chateau Lagrange 2003; voor een speciale gelegenheid

Chateau Lagrange 2003 is een Grand Cru de Medoc; een derde GCC uit de Saint Julien.

De wijngaard van Chateau Lagrange omvat 103 percelen en elk perceel wordt apart volgens rijpheid geplukt en komt in één van de 102 cuves. Het chateau ligt aan het begin van Saint Julien naast Chateau Branaire Ducru. Het domein omvat nu 117 ha en de wijn rijpt voor 60% op nieuwe eikenhouten vaten. Sinds 1983 is dit magnifieke kasteel met zijn prachtige tuinen eigendom van de Japanse groep Suntory en zij hebben veel geld geïnvesteerd in Chateau Lagrange…

Chateau Lagrange 2003 is ter gelegenheid van mijn verjaardag geopend en geproefd en ja…gewoon doorgeslikt…!

Op de internationale proefmarkt doet deze wijn gemiddeld 91/100

Ondanks dat 2003 een zeer warm en zonnig jaar was heeft deze Grand Cruwijn toch maar 13% aan alcohol. Ja, dat waren nog eens andere tijden….!

Laat de wijn spreken…

Chateau Lagrange 2003

De kleur van deze derde Grand Cru Classe wijn uit het jaar 2003 is op de tong nog steeds donkerrood. Daarna overgaand in warm donkerrood tot rood. Vol tot in de rand. De diepte is donker. Nog steeds een volle en toch nog vrij jeugdige kleur voor een wijn van 17 jaar oud. (2,9)
In de neus laat Chateau Lagrange 2003 zien dat het een edele status heeft. Zwarte bessenfruit met veel tertiaire indrukken zoals eikenhout, sigaar, wat parfum. Amandel. Helaas blijft de neus wel wat achter en komt maar matig los. (4,0)
Op de tong geeft de eerste aanzet nog een echt plakkerige indruk (nog wat tannine…?) met als basis zwarte bessen met ceder en natuurlijk genuanceerde vanilletonen van het eikenhout, sigaar, maar ook wat vijg en koffie. Ook licht alcoholisch. Rijp. Mooi rond met zachte, doch licht aanwezige zuren die het aan de ene kant in balans houdt en ook een verfrissende toon geeft. Op de mid-palate is het goed en ook in de diepte en breedte is het prima gesteld. Een volle brede afdronk met cacao, koffie, vanilletonen. (7,8)

Precies twee jaar geleden heb ik ook voor mijn verjaardag een Chateau Lagrange 1999 geopend en een verdienstelijke GOUDEN medaille gegeven. Wijnjaar 2003 is een warm en uitstekend wijnjaar; wijnjaar 1999 is goed maar niet zo goed als 2003. Althans, in het algemeen geldend voor de Bordeaux. Chateau Lagrange 2003 lijkt nog niet het niveau te hebben van de 1999. Vooral de neus laat het ietsjes afweten, maar dat kan nog goed komen. Voor de rest is het een prima Grand Cru uit een fantastisch jaar. Complex, mooi ontwikkeld, goed in balans en vooral…lekker! (2,5)

Chateau Lagrange 2003 verdient van mij een totaal van 17,2 punten. 

Drinken kan nu en nog wel enige jaren houdbaar en ontwikkelbaar

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument. 
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of wilt u adverteren bij wijngekken.nl neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *