Chateau Lagrange 2000, een statige en gereserveerde wijn

Uit mijn “kelder” komt deze Grand Cru Classé uit de Bordeaux, van het millenniumjaar 2000. Een wijn met een klassieke uitstraling.

Chateau Lagrange is een derde Grand Cru Classé uit de gemeente Saint-Julien. Het imposante kasteel kent een rijke historie, die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Flinke technische en menselijke investeringen vanaf de overname in 1983 door de Japanse drankengigant Suntory hebben ervoor gezorgd dat Lagrange weer helemaal “meedoet” en zijn kwalificatie als derde cru zeker waarmaakt.

De wijngaarden zijn gelegen op twee grindhellingen, waarvan er één het hoogste punt van de appellatie Saint-Julien bereikt. Er zijn meer dan honderd individuele percelen (in totaal 118 hectare) die zijn beplant met Cabernet Sauvignon (67 procent), Merlot (28 procent) en Petit-Verdot (5 procent). De wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud, de oudste stokken dateren van 1952.
Er zijn ook 11 hectare aan witte druivenrassen te vinden bij Lagrange, met 80 procent Sauvignon Blanc, 10 procent Sauvignon Gris en 10 procent Sémillon.

De uitstekende jaargang 2000 bestaat uit een blend van 76 procent Cabernet Sauvignon en 24 procent Merlot. Alcohol is 13 procent. De wijn lag al wat jaren in mijn “kelder”. Ik heb de fles destijds aangeschaft bij grootgrutter AH voor een prijs van 30 euro. Ik vind het altijd spannend om zo’n oude fles te openen. Zou de wijn de tand des tijds hebben doorstaan…

Chateau Lagrange 2000 Saint-Julien

Een donkere, geconcentreerde dieprode kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. Opvallend: ik zie praktisch geen ontwikkeling in de rand.
Fraaie neus met donker fruit van bosbessen. Wat vanille, cederhout, eucalypthus en nat karton. Iets rokerig.
Een tikje romig mondgevoel. Vol met iets strenge zuren, die mooi verweven zijn. Zwarte bessen en bramen, jodium en drop. Iets ijzerig. Nog redelijk tanninerijk. Rond en vrij strak in het smaakpalet en wat drogend in de mond.

Een compacte, degelijke, klassieke rode Bordeaux, waarin je proeft dat er de nodige zorg aan is besteed. Toch ben ik niet helemaal overtuigd c.q geraakt. Daarvoor is het mij allemaal net even te correct en binnen de lijntjes. Dat neemt niet weg dat dit een kwaliteitswijn is die zonder problemen nog wel een jaar of vijf kan worden bewaard.

Score voor Chateau Lagrange 2000: 16,3 punten.

Een gedachte over “Chateau Lagrange 2000, een statige en gereserveerde wijn”

  1. Dear winelovers
    I have tasted this 2000 last Friday which is just perfect! The typical style of Saint Julien with 76% cabernet sauvignon and 24% merlot in this blend. The estate decided to produce only 34% of Grand Vin to focus on quality, it has been the lowest percentage of Lagrange to date.
    A wine at its peak now and could age 15 years more!
    Cheers
    Matthieu BORDES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *