Chateau La Tulipe de la Garde 2012, AOP Bordeaux Supérieur, Bordeaux, Frankrijk

La Tulipe de la Garde
Een Bordeaux van één van de bekendste Nederlandse wijnboeren in het buitenland: Ilja Gort.

Ilja Gort. Je kunt van alles zeggen over de man, maar hij heeft gevoel voor humor en hij weet hoe hij zijn producten aan de man krijgt. Daarnaast schrijft hij niet onverdienstelijk.
En, de ervaringen met zijn Chateau-wijnen zijn positief te noemen.

Het Chateau van Ilja stamt uit de dertiende eeuw. Op 18 augustus 1994 heeft Ilja het Chateau verworven.
De Chateau-wijnen worden tegenwoordig onder de naam “Chateau La Tulipe” op de markt gebracht. De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 35 hectare. De wijngaarden liggen op een heuvel die uitkijkt over de Dordogne.
Sinds de zomer van 2009 wordt de vinificatie begeleid door door flying winemaker Michel Rolland en zijn top-oenoloog Bruno Lacoste. De Amerikaanse winemaker Caroline Shipley en de Franse oenoloog en bedrijfsleider Paul Bordes zijn ook tot het team gevoegd. Inmiddels is zoon Klaas maître du Chateau geworden.

La Tulipe de la Garde

Deze La Tulipe de la Garde is een assemblage van 86 procent Merlot, 10 procent Cabernet Sauvignon en 4 procent Cabernet Franc. De wijn heeft een houtopvoeding gehad van 11 maanden in Frans eiken barriques. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

De wijnen van Ilja Gort zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Ik heb destijds voor deze fles € 11,95 betaald.

Allez, degustation!

Chateau La Tulipe de la Garde 2012

De kleur is redelijk intens en diepdonkerrood. Wat bleekrood in de rand.
De neus laat veel fruit los: zwarte bessen en kersen. Daarnaast de geur van eucalypthus en vanille van de houtopvoeding. Iets gronderig.
In de eerste aanzet wat droog en rijk aan tannines. Peper en de smaak van cacao (chocolade). Verder wat zoethout (drop) en cassis. De wijn heeft een iets “dik” mondgevoel. La Tulipe de la Garde is medium vol van body, het smaakpalet is compact en rond.

In het oogstjaar 2012 heeft Chateau La Tulipe de la Garde een goede, degelijke Bordeaux in de fles weten te krijgen. De wijn komt geconcentreerd over, een prima glas!

Score: 14,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.

Chateau La Tulipe