Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018; een Liefdesvriendje

Weet u dat wij van wijngekken.nl al heel veel jaargangen van de TOPwijn van Ilja en Klaas Gort hebben geproefd? Ja, ik heb het over Chateau La Tulipe de La Garde…

Chateau La Tulipe de La Garde Merlot heette vroeger gewoon Chateau De La Garde, maar is in de loop der tijden verandert in Chateau La Tulipe de La Garde en weer later (na de diverse uitbreidingen van het areaal aan wijngaard (gekocht met 15 hectare; in 2012 al 20 hectare en tegenwoordig mag Ilja en Klaas 35 hectare aan wijngaard onderhouden!) en de aanplant van andere druivenrassen waaronder de Sauvignon Blanc, moet ook de naam van het druivenras vermeld worden en in dit geval is dat dus de Merlotdruif. 

Niet dat de wijn uitsluitend gemaakt is van de Merlotdruif, maar wel voor het meerendeel. In dit geval is er sprake van een blendwijn die bestaat uit 80% merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 5% aan Cabernet Franc. 

Daarna mag de wijn (AC Bordeaux) nog 18 maanden op nieuw eikenhout liggen en in 2018 heeft dit een wijn opgeleverd van 14,5% (!) aan alcohol. 

Ilja heeft met de grootgrutter Albert Heijn een mooie deal gesloten en dus liggen zijn wijnen in de schappen bij de AH voor het oprapen. Het voordeel daarvan is dat Ilja (en natuurlijk vergeet ik Klaas niet, want Klaas is tegenwoordig dé Chateauman!) elk jaar zijn wijnen kwijt kan. Een vaste afname betekent rust in de tent en geld op de rekening. Ilja zei altijd: “Wijn maken is niet het probleem, maar wijn verkopen!”. 

Hij heeft daar een punt! Elk jaar produceert de wijngaard druiven en daar wordt in veel gevallen wijn van gemaakt. Maar die wijn moet wel weg! Maakt niet uit aan wie, als het maar weg is, want de volgende oogst komt er alweer aan! Gelukkig hebben Klaas en Ilja daar geen problemen met de verkoop van hun wijnen en als het op marketing komt dan is Ilja dé meester! Petje af!

Nu even terug te komen op de ‘liefdeswijn’ van Ilja (ja, het blijft marketing!): voor een prijs van € 9,99 kan deze wijn in uw mandje belanden, maar als u geduld kan opbrengen dan kan daar zeker een paar euro vanaf! Regelmatig prijst AH de wijn af en zo heb ik het gekocht voor de prijs van € 7,99 en dat is geen geld voor een dergelijke wijn die ook nog eens houtopvoeding heeft gehad. 


Lees verder na de advertentie exaro

Als u dan direct zes of twaalf (of een veelvoud daarvan naar uw behoefte) inkoopt dan kan u voor een leuke prijs een erg leuke wijn kopen. Met de houdbaarheid is het namelijk prima gesteld en deze wijn zal zeker jaren goed blijven (en zelfs verbeteren!).

Laat de wijn spreken!

Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018

De kleur van deze “merlotwijn” is vrij donkerrood over de gehele tong. Mooi egaal op de tong. In de rand wat overlopend naar wat lichter donkerrood en dus aardig donker uitlopend in de rand. De diepte is diepdonker. Mooie kleur. (2,8)
In de neus laat Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018 een mengeling los van wat zwarte peper, laurier en wat drop. Wat alcohol. Wat anijs/hout. De neus komt redelijk los. (3,5)
Op de tong is de Iljawijn vrij hoog in zijn tannine en wat aan de drogere kant. Ook hier is het laurier  en het drop dat de overhand heeft. Lichtjes plakkerig. Op de achtergrond is wel het zwarte fruit aanwezig. Ook wel mooi rond, ondanks het tannineniveau. Rijp. Op de mid-palate is het ruim voldoende en redelijk voldoende is de breedte en de diepte is matig voldoende. Zwarte peper en ook hier wat aan de hete kant (alcohol) en licht anijs/hout. Een goede tot brede smakelijke en sappige afdronk. (6,5)

Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018 geeft mij een andere ervaring dan de voorgaande jaren. De samenstelling lijkt anders en laten we duidelijk zijn: het is nog een vrij jonge wijn. De nadruk ligt niet op het fruit, maar meer op de kruidigheid, drop en laurier en dat in combinatie toch aardig wat tannines en wat alcohol. Een rijpe wijn. Een krachtige wijn die Ilja speels zijn “liefdeswijn” noemt. Eerlijk gezegd weet ik nog niet precies waar deze wijn naar toe gaat. Potentie heeft het wel degelijk, alleen een lichtelijk gebrek aan mooi fruit. Echter, voor een prijs van € 7,99 heb jij zeker wel een vriendje! Een liefdesvriendje! 😉 (2,4)

Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018 verdient van mij een totaal van 15,2 punten

Op basis van de aanbiedingsprijs van € 7,99 een BRONZEN medaille!

Drinken kan wel nu, maar beter is een paar jaartjes te laten liggen. Houdbaar zeker wel een jaartje of 10.

Een gedachte over “Chateau La Tulipe de La Garde Merlot 2018; een Liefdesvriendje”

  1. Het is nu 2023 en ik heb afgelopen week deze wijn uit 2018 gedronken. Had een doosje ervan gekocht op Ilja’s webshop. De tannines zijn nog sterk aanwezig en de wijn is zeker ook nog wat droog. De kruidigheid is gebleven. Het is een prima wijn, maar ik prefereer een fruiterige smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *