Chateau La Tulipe de La Garde 2010, een geslaagde update

De Chateau-wijnen van Ilja Gort en zijn team zijn doorgaans van goede kwaliteit. Maar hoe ouderen deze wijnen? Tijd voor een update.

De laatste proefnotitie van deze wijn stamt alweer uit 2017, zo’n 4 jaar geleden. Dus vond ik het wel weer eens tijd om te proeven hoe deze wijn de tand des tijds doorstaat, zoals dat zo mooi heet. Het oogstjaar 2010 staat in de Bordeaux streek te boek als een zeer goed en klassiek wijnjaar, dus daar kan het niet aan liggen.

Deze wijn is gemaakt uit een drietal druivenrassen. Aan de basis staat de Merlot met een aandeel van 86 procent). Daarnaast is de blend aangevuld met 10 procent Cabernet Sauvignon en 4 procent Cabernet Franc. De wijn heeft een houtrijping meegekregen van 18 maanden op barriques van Frans eikenhout. Het alcoholpercentage is een stevige 14,5 procent. Nog een cijfermatig gegeven: er zijn 86.623 flessen van deze wijn geproduceerd.

Chateau La Tulipe de La Garde 2010

Een diepe, donkerrode kleur die vol doorloopt tot in de rand. Geen spoortje van ontwikkeling te zien.
Fraaie, klassieke neus met fruitaroma’s van zwarte bessen, bramen en moerbei. Ook wat natte bosgrond en kreupelhout. Lichte tonen van vanille door de houtopvoeding. De aroma’s komen goed los in het glas.
In de mond vol, iets drogend en tanninerijk. Veel donker fruit, zoute drop, wat bittere chocolade en een zwart pepertje. De aanwezige zuren geven veel frisheid aan de smaak. Wat stroef, stevig en streng. Concentratie in de smaak. Verwacht geen wijn met een grote complexiteit. Die verwachting lijkt mij ook niet terecht op dit niveau. Het is wel een wijn met goede kwaliteiten en gewoon een fijn glas rode Bordeaux!

Deze La Tulipe de La Garde 2010 is toch echt een wijn die je met een gerust hart nog 5-7 jaren kunt bewaren. Ik heb nog één fles liggen…
Destijds heb ik een kleine 12 euro moeten betalen voor een fles en dat is voor een wijn met deze kwaliteiten goed voor een bronzen medaille!

Een uitstekende score voor deze wijn van Ilja Gort: 16,3 punten.

Een gedachte over “Chateau La Tulipe de La Garde 2010, een geslaagde update”

  1. Een heerlijke Wijn, ik ben ook benieuwd naar de Wijn van “Chateau Le Tap”
    appelation Bergerac controlee uit
    Saussignac, vlakbij Bergerac.
    vr.gr. Jean-luc Tap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *