Chateau La Tulipe de la Garde 2010, AC Bordeaux Superieur, Frankrijk

Ilja Gort

De Chateauwijnen van Ilja Gort zijn zeer de moeite waard. We proeven de fraaie 2010.

Na een lange reeks eigenaren verwierf Ilja Gort het Château op 18 augustus 1994.
Precies 16 jaar later, op 18 augustus 2010, voegde Ilja de naam van zijn succesvolste wijn toe aan die van het Chateau. Sinds die datum heet het ‘Chateau la Tulipe de la Garde’, afkorting: Chateau La Tulipe.

De oogst van het indrukwekkende jaar 2010 is gevinifieerd in samenwerking met “flying winemaker” Michel Rolland en top-oenoloog Bruno Lacoste.

Chateau La Tulipe de la Garde 2010 is een assemblage van 86 procent Merlot, 10 procent Cabernet Sauvignon en 4 procent Cabernet Franc. De wijn heeft een houtrijping van 18 maanden ondergaan in eikenhouten barriques.
Ik heb indertijd € 11,95 betaald voor deze fles.

Inmiddels is de wijze van vinifiëren van de wijnen Chateau Tulipe de la Garde wat aangepast. Met ingang van de jaargang 2015 is er sprake van een New Style Chateau La Tulipe, kortgezegd: meer fruit, minder hout en lager in prijs. Wijngek Martin heeft deze New Style reeds geproefd, voor zijn recensie, klik HIER.

We proeven de “oude stijl”…

Chateau La Tulipe de la Garde 2010

Chateau La Tulipe de la Garde 2010 heeft een zeer diepe, donkerrode kleur. Geconcentreerd en vol in de rand.
Een open, en indringende neus. Zoet rijp fruit van zwarte bessen. Moerbei, vanille en tabak. Iets teer, nagellak en rokerig. Mooi bouquet.
In de mond rijp, rond en iets stroperig. Zuidelijke zonnige warmte. Zwarte peper, mint salmiak en honingdrop. Dik donker fruit van pruimen en bessen. Het hoge alcoholpercentage (14,5 procent) is niet merkbaar, goed gecamoufleerd door het vele fruit. Middelzwaar van body.

Ilja Gort en zijn team hebben in dit uitstekende oogstjaar een prachtige wijn weten te maken. Met die “oude” stijl was niks mis. Chateau La Tulipe de la Garde 2010 is zijn prijs meer dan waard, een zilveren medaille!

Score: 16,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.