Château La Tulipe de la Garde 2009, staat nog steeds overeind maarrr

Deze Bordeaux Supérieur van 14 jaar oud staat nog steeds zijn mannetje, maar heeft zijn beste tijd gehad.

De laatste proefnotitie van deze wijn is alweer zo’n 2,5 jaar geleden, dus ik dacht: laat ik eens kijken hoe de wijn er nu voor staat. Ik kwam ook tot de ontdekking dat dit mijn laatste fles is. Nou ja, aan alles komt een eind.

Even ter inleiding: Château de La Garde (zoals het Château vroeger heette) is het wijnkasteel van de bekende schrijver, presentator en wijnbouwer Ilja Gort. Het Château stamt uit de dertiende eeuw. Op 18 augustus 1994 heeft Ilja het (toenmalig vervallen) Château verworven en in zo’n 10 jaar tijd verbouwd tot een wijnkasteel. Tegenwoordig heet het Château Gort & Gort. De dagelijkse leiding van het Château is nu in handen van zoon Klaas.

Deze 2009 bestaat uit een blend van Merlot (84 procent), Cabernet Sauvignon (12 procent) en Cabernet Franc (4 procent). De wijn heeft een houtopvoeding ondergaan van 15 maanden in Franse eiken barriques. Het alcoholpercentage is 14 procent.
De wijn heeft door de jaren heen altijd een prima indruk op mij gemaakt. De tijd tikt echter door en niets heeft het eeuwige leven. Dus ik trek de lange kurk uit de fles en schenk het glas vol verwachting in…

Château La Tulipe de La Garde 2009

Een geconcentreerde dieprode kleur. Iets bruinrood in de rand. Een fraaie, volle kleur.
Op de stille spiegel ruik ik wat aroma’s van aceton en nagellak, die vrij indringend overkomen. Dat is even schrikken, zou de wijn geoxideerd zijn en niet meer drinkbaar? Daarnaast aroma’s van zwarte bessen en een lichte geur van teer.
Vol en iets romig op de tong. Zoute drop, salmiak, bonbons en cassis. Nog flink wat stevige tannines die een wat drogende smaak in de mond achterlaten. Rijp donker fruit en een zwart pepertje. Het eikenhout is mooi verweven in het smaakpalet. Een lange afdronk met mooie houttonen.

Wijn uit de oude doos van Ilja Gort. De wijn is zonder meer nog goed drinkbaar, al ligt het hoogtepunt nu echt wel achter ons. De smaak is robuust, rustiek en een tikje boers. Ik zou ‘m niet meer bewaren, opdrinken dus.

Score voor de La Tulipe de La Garde 2009: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *