Château La Tulipe de La Garde 2009, nog steeds vitaal en krachtig

Deze rode wijn, afkomstig van een bekende Nederlandse wijnboer in het buitenland, staat nog steeds zijn mannetje.

Château de La Garde (zoals het Château vroeger heette) is het wijnkasteel van de bekende schrijver, presentator en wijnbouwer Ilja Gort. Het Château stamt uit de dertiende eeuw. Op 18 augustus 1994 heeft Ilja het (toenmalig vervallen) Château verworven en in zo’n 10 jaar tijd verbouwd tot een wijnkasteel.
De Chateau-wijnen worden tegenwoordig onder de naam “Chateau La Tulipe” op de markt gebracht. De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 35 hectare. De wijngaarden liggen op een heuvel die uitkijkt over de Dordogne. Sinds de zomer van 2009 wordt de vinificatie begeleid door door flying winemaker Michel Rolland en zijn top-oenoloog Bruno Lacoste. De Amerikaanse winemaker Caroline Shipley en de Franse oenoloog en bedrijfsleider Paul Bordes zijn ook tot het team gevoegd. Inmiddels is zoon Klaas “maître du Château” geworden.

Deze 2009 bestaat uit een blend van Merlot (84 procent), Cabernet Sauvignon (12 procent) en Cabernet Franc (4 procent). De wijn heeft een houtopvoeding ondergaan van 15 maanden in Franse eiken barriques. Het alcoholpercentage is 14 procent. Oogstjaar 2009 staat in de Bordeaux te boek als uitstekend, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen…
“On y va” zou Ilja zeggen!

Château de La Garde 2009 Bordeaux Supérieur

Een dieprode, geconcentreerde kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. In de rand zie ik nauwelijks ontwikkeling van kleur.
In de neus tref ik een samenspel aan van aardse en frisse aroma’s. Wat cederhout, vanille en mint, naast het fruit van zwarte bessen. Iets gronderig. Een tikje ingetogen is het allemaal wel.
Vol en wat drogend op de tong met fijne zuren die voor structuur en spanning zorgen. Rijp donker fruit van bramen en bessen op de achtergrond. Salmiak, laurier en iets caramel. De wijn is goed in balans en heeft rondeur en lengte. Stevig van smaak.

Een wijn die 11 jaar na de oogst nog steeds krachtig en vitaal overkomt. Wat compact, zowel in de neus als in de smaak. Ilja Gort en zin team hebben hiermee een uitstekende wijn geproduceerd die nu nog een bewaarpotentieel heeft van zo’n 6-7 jaar.

Score voor deze 2009 van La Tulipe de La Garde: 16 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #iljagort #bordeaux #latulipe


2 gedachten over “Château La Tulipe de La Garde 2009, nog steeds vitaal en krachtig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *