Chateau La Tulipe 2016, AOP Bordeaux Superieur, Frankrijk

Chateau La Tulipe 2016, AOP Bordeaux Superieur, FrankrijkChateau La Tulipe 2016 is de TOPwijn van Ilja Gort en zijn zoon Klaas.

Eigenlijk is het, volgens mij, meer de wijn van zoon Klaas Gort en heeft Ilja zich meer gestort op zijn televisieoptreden, boekjes schrijven en rondreisjes in Italië…? Gelijk heeft hij…!

Deze Chateau La Tulipe 2016 is in de aanbieding gekocht bij de Albert Heijn supermarkt alwaar sinds enige tijd de wijn van Ilja en Klaas verkrijgbaar is. Ik heb er maar € 4,99 voor neergetikt en dat is natuurlijk geen geld voor een wijn die jaren geleden zo’n € 15 moest kosten! De vraag die het bij mij opriep was of de wijn nog steeds dezelfde kwaliteit zou hebben als voorheen, toen de wijn drie keer zo duur verkocht werd…

Chateau La Tulipe 2016 is (natuurlijk) een blend van 71% Merlot, 21% Malbec, 4% Cabernet Franc en 4% Cabernet Sauvignondruif. Dat brengt na fermentatie een 13,5% aan alcohol op. Houtopvoeding heeft deze wijn ook meegekregen.

Daarnaast is Chateau La Tulipe 2016 “Vegan Friendly”, wat dat dan ook mag betekenen. Misschien dat Ilja of zoon Klaas hier wat meer duidelijkheid over kunnen scheppen?

Laat de wijn spreken!

Chateau La Tulipe 2016

De kleur van Chateau La Tulipe 2016 is vol donkerrood over de gehele tong en in de iets bredere rand vol rood. Mooi egaal. De diepte is goed tot donker. Een aardige kleur.
In de neus komt Chateau La Tulipe 2016 matig los. Rood en zwart bessen- en bramenfruit, maar ook met wat zoetig framboos dat een lichte neiging heeft naar wat limonade. De neus komt matig los.
Op de tong is Chateau La Tulipe 2016 komt sappig over. Wel wat scherpe kantjes van de tannine en vrij soepel. Ook ruw. Rood en zwart bessen- en bramenfruit met framboos. Lichtjes heet (peper) en ook hier door het wat zoetere framboosfruit wat limonade-achtig. Ook wat alcoholisch. Wat hout. Op de mid-palate is het redelijk goed en ook wel redelijk in breedte en matig in diepte. In de goede afdronk toch wat onaf en heeft even wat tijd nodig.
Ik heb vanaf 2003 de wijnen van dit chateau van Ilja Gort gevolgd. Eerst werd deze wijn verkocht via de Wijnbeurs en wel voor een prijs van rond de € 15. Later is de prijs gegaan naar zo’n € 13 per fles en sinds de overstap naar het Albert Heijn concern is de prijs, volgens mij, niet meer boven de € 9,95 gekomen. Deze wijn heb ik aangeschaft voor € 4,99! Denkt u nu werkelijk dat we het nog steeds over dezelfde wijn hebben…? Nee, natuurlijk niet! Dat kan ook niet voor die prijs! Ik heb het idee dat de druivenselectie (opbrengst per hectare) veranderd is? Al met al vind ik dat de kwaliteit van deze wijn ten opzichte van het verleden iets minder is geworden.

Betekent dit dat het een mindere wijn is…? Zeker niet! Het is een andere wijn geworden. De smaak is meer consument (Albert Heijn) gericht en ook de prijs is in het voordeel van de consument veranderd en dus misschien heeft u wel meer waar voor uw dure geld gekregen?!

Al met al geef ik Chateau La Tulipe 2016

een totaal van 13,2 punten

en voor € 4,99 heeft u een vriendje!

Nu te drinken en nog enige jaren houdbaar.

#wijn #Ilja #Gort #IljaGort #LaTulipe #AlbertHeijn #AH #aanbieding #proefrecensie #wine #tastingnote #onafhankelijk