Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux

Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux Ilja Gort is een nieuwe weg ingeslagen met zijn Chateau La Tulipe 2015. New Style heet het tegenwoordig.

Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux heeft een nieuw gezicht gekregen. Het uiterlijk van de fles is helemaal veranderd. Er pronkt niet meer het papieren kwaliteitsetiket op de fles, maar een doorzichtig, en in het wit bedrukte, transparante folie zit nu om de fles heen.

Ook is de inhoud gewijzigd. Niet dat er nu opeens witte wijn in de fles zit, maar de vinificatie is ook anders, alsmede de opvoeding van de wijn. Ilja is hier wel geheimzinnig over, maar de prijs van Chateau La Tulipe 2015 moest naar beneden en de verkoop moest ophoog.

In de factsheet van de wijn is te lezen dat de druiven nog steeds (gedeeltelijk) met de hand geplukt zijn en dat de sorteertafel 2x gebruikt is. Ook is er uiteraard een malolactische vergisting. Het grote verschil zit volgens mij in de opvoeding. De ‘oude’ Chateau La Tulipe de la Garde heeft veel meer houtopvoeding gekregen en geheel op nieuw hout. Dit soort van wijnopvoeding kost heel veel geld en dat kan voor deze verkoopprijs niet meer gerealiseerd worden.

De productie ligt not steeds op 50 hl/ha en de blend is nog steeds Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Een deel van de wijn heeft een opvoeding gekregen in roestvrij staat.

De New Style van Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux kost tegenwoordig bij AH € 9,99. Kijk je een beetje rond en wacht je op de Bonus aanbieding, dan kan je de wijn voor bijna de helft kopen, een slok op een borrel….

 

Geproefd:
Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux, New Style

Kleur: de kleur is helder, diepdonker en purperrood. In de rand vol en rood / roze / 2,8

Neus: zwart fruit, munt, kruiden en specerijen, maar ook best gesloten. Als fruit vind ik braam en zwarte bes met groene kruiden en zwarte peper. De neus komt goed los / 3,6

Smaak: rijp en veel tannine. Toch rond en veel smaak. Ik proef veel bramenfruit, eikenhout met een medium toast, eikenschors en best veel (maar redelijk zachte) tannine met genoeg zuren. De smaak is vol en de afdronk is breed / 5,9

Conclusie: nieuwe stijl? Zeker in het etiket, door het prachtige jaar van 2015 is het een heel mooie wijn. Het Bordeauxdistrict is nogal grillig, dus het valt niet te zeggen op het volgende jaar (of de jaren daarna) even mooi wordt. Wel een gestructureerde Bordeaux met veel Merlot fruit. Als wijn valt die wel iets tegen in de afdronk, maar dat is zeuren…. / 1,9

Dus geef ik de Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux een dikke 2 sterren en 14,2 punten

Lees meer over Ilja Gort zijn nieuwe boekje ‘slurpen in Frankrijk’ Meer lezen over Ilja, kan je op Ilja zijn website

Chateau La Tulipe 2015, Ilja Gort, Bordeaux