Chateau La Tour Goubing 2020 Heida, witte kwaliteitswijn uit Valais

Wijn uit Zwitserland komt weinig op de proeftafel. Een beetje meer aandacht verdienen deze wijnen echter wel!

Onlangs was ik in dit prachtige Alpenland. Niet zozeer vanwege de wijn, maar om te genieten van de schitterende natuur. Maar, toen ik daar was, werd mijn aandacht ook getrokken door wijn uit dit land. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan…
De Zwitsers drinken een groot deel van hun wijnproductie zelf op, slechts een klein deel wordt geëxporteerd. Er zijn enkele Nederlandse webshops die Zwitserse wijn verkopen.
Ik heb interessante wijnen ter plaatse gedronken en enkele wijnen meegenomen naar huis en ik wil u graag deelgenoot maken van mijn proefervaringen. Ik start met een witte wijn uit het zuidelijke kanton Valais/Wallis.

Chateau La Tour Goubing is afkomstig van een producent die luistert naar de naam Chai du Baron, gelegen in het plaatsje Bramois. Dit ligt nabij de stad Sion. Chai du Baron heeft 15 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, gelegen op de zonnige terrassen in de Rhône-vallei. De wijngaarden van Chateau La Tour Goubing nemen hiervan zo’n 3,5 hectare in beslag.
Heida” staat er op het etiket. Dat is de naam van het druivenras waarvan deze wijn gemaakt is. Die naam is een synoniem van Savignin (Blanc). Andere benamingen zijn Paien en Weißer Traminer. De druif wordt in de Franse Jura gebruikt voor de productie van Vin Jaune.

Deze fles komt uit de schappen van supermarktketen Denner en het prijskaartje bedroeg CHF 16,50 (zeg maar zo’n 15-16 euro).

Chateau La Tour Goubing 2020 Heida

Helder en strogeel van kleur. Iets parelend in het glas. Kleverige tranen.
De neus is een tikje terughoudend. Geuren van blanke rozijnen, perzik en peer. Iets honing en een snufje zonnebloemolie.
Zacht en rijk in de eerste aanzet. Licht plakkerig op de tong. Een vrij zoete en volle smaak. Een nootachtig bittertje. Opwekkende zuren, zo precies als een Zwitsers uurwerk. Ook wat tannine. Veel rijp fruit zoals aangetroffen in de neus (perzik/peer). Honing, amandelen, witte peper en iets karamel. Een wijn die rijk is aan finesse.

Een karaktervolle witte kwaliteitswijn die qua smaak in de verte doet denken aan een wijn gemaakt van de Viognier. De gerijpte, pikante Zwitserse Gruyere smaakte er perfect bij! Een heerlijk glas.

Score voor deze Heida van La Tour Goubing: 15,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *