Chateau La Rose 2015, AOP Lussac Saint-Émilion, Frankrijk

Chateau La Rose 2015, AOP Lussac Saint-Émilion, Frankrijk2015 is een fantastisch wijnjaar in de Bordeauxstreek en dat is waar deze Chateau La Rose 2015 vandaan komt.

Zo lees ik op de website van James Suckling, een internationale professionele wijnproever, het volgende :

“The Right Bank in 2015 performed extremely well, especially for merlot-based reds. The summer was warm, with a moderated month of August marked by punctual showers that extended the tannin maturation. St.-Emilion and Pomerol are among the best appellations of the 2015 Bordeaux vintage.”

Een zeer mooie jaargang dus en dus waren de verwachtingen hoog. Zou deze satelliet-gemeente ook onder de beste appellations vallen? Tenslotte ligt het maar 9 kilometer van de Saint-Emilion af…?

Chateau La Rose 2015 is bijna een cépagewijn met 92% aan Merlot, dat vergist is volgens klassieke wijze. 18 tot 23 dagen op een temperatuur van 28 tot 30°C, waarbij het sap dagelijks over de pulp wordt gepompt voor een optimale extractie.

Verkrijgbaar bij De Wijnkring (zie onderstaand magazine) voor een hele acceptabele prijs van € 12,75. Maar u boft! In de aanbieding duikt het onder de 10 euro, maar dan moet u wel dezer dagen bestellen!

13,5% aan alcohol draait nu in mijn glas en de wijngeuren stijgen op…we gaan proeven!

Laat de wijn spreken…

Chateau La Rose 2015

De kleur van deze Chateau La Rose 2015 is donkerrood tot rood over de gehele tong en overgaand in warm rood in de brede rand. De diepte is goed tot donker. Redelijke kleur. (2,6)
In de neus licht rood fruit (rode bessen) met op de achtergrond heel lichte houttonen. Ook wat ijzerig. Neus blijft achter. (3,4) Op de tong is deze Chateau La Rose 2015 vrij soepel en best zalvend. Best glad en makkelijk drinkend. Zwarte en rode bessen met wat lichte houttonen. Wat kaneel. Best sappig met redelijke zuren. Redelijk op de mid-palate, diepte en breedte. Redelijk afdronk. (5,5).
2015 is een TOPjaar in de Bordeauxstreek, maar die concentratie is niet kenbaar in deze Lussac-Saint-Émilion. Een vriendelijke Bordeauxwijn, waarbij op ‘safe’ is gespeeld. Het is wat het is en niets meer en niets minder. (2,0)

Omdat 2015 een echt TOPjaar is in de Bordeauxstreek was ik zeer benieuwd naar deze wijn. Welke concentratie zal er in deze wijn zitten, hoe is men omgegaan met de rijpe druiven, etc. Helaas heeft men op safe gespeeld en is het TOPjaar er niet uit te proeven. Zeker een hele leuke Saint-Émilion, maar ikzelf had er wat meer van verwacht. Nu gewoon reeds te drinken en houdbaar tot en met 2022. Een totaalscore van 13,5 punten.