Château de Haut Coulon 2012, AC Côtes de Bordeaux, Frankrijk

Château de Haut Coulon 2012, AC Côtes de Bordeaux, Frankrijk
Hoe een klein Château grote wijnen maakt: De rode Bordeauxwijn Château de Haut Coulon uit Cadillac Côtes de Bordeaux.

De familie Castel kwam in 1980 in het bezit van Château de Haut Coulon. De wijngaarden hebben een (bescheiden) oppervlakte van nog geen 4 hectare. Het Château is daarmee het kleinste bezit van Castel. In de wijngaarden staat de Merlot (60 procent), Cabernet Sauvignon (20 procent) en sinds kort de Petit Verdot (20 procent) aangeplant (bron: Chateaux-Castel.com). De bodem bevat veel kalksteen en klei en staat bekend om zijn uitstekende afwatering.
Château de Haut Coulon is sinds 2012 Terra Vitis gecertificeerd.

De wijn heeft een houtrijping van 12 maanden op barriques ondergaan, waarvan één derde nieuw is. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.
Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. De verkoopprijs is € 21,99.
En daar heeft u een Bordeaux voor die zijn mannetje staat!

Chateau de Haut Coulon

Château de Haut Coulon 2012

Een geconcentreerde, dieprode kleur met een intensiteit van 4 uit 5 voor rode wijn. Vol tot in de rand, waar de kleur iets bruinrood uitloopt.
De neus is fraai te noemen. Zwarte bessen, tonen van cederhout en zware tabak. Tertiaire aroma’s. Rokerig, aardse geuren, aarde en bosgrond. Een snufje vanille en wat eucalypthus. Licht belegen en best complex. Aangenaam en elegant.
In de mond goed vol en iets drogend. De houtopvoeding is duidelijk te proeven; de wijn heeft een geroosterde/getoaste smaak, maar het is niet overdadig. De tannines zijn vrij zacht. Donker fruit van bessen en bramen. Kruiden, teer, salmiak en wat ijzerig. Redelijk gespierd van body. De prettige houtsmaak blijft hangen in de lange afdronk.

Een mooie, stevige, iets gerijpte Bordeaux met fijn verweven houttonen en een goede structuur. Natuurlijk is dit een wijn die niet goedkoop is, maar daarvoor heb je wel wat in je glas staan!

Score: 16,6 punten

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.
Chateau de Haut Coulon
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #cotesdebordeaux #castel