Chateau Grillet 2010; de unieke..!

Chateau Grillet 2010; de unieke..!

Chateau Grillet 2010 is een unieke wijn en juist dat unieke maakt deze wijn gewild en prijzig…

Chateau Grillet is het enige wijndomein dat een eigen appellation heeft! AC Chateau Grillet! Uniek en daarom ga ik u er wat meer over vertellen…

Geschiedenis

De wijngaarden van Condrieu en Château-Grillet werden in de 3e eeuw na Christus door keizer Probus aangeplant met planten die uit Dalmatië waren meegebracht. Talrijke mozaïeken die bewaard zijn gebleven op de archeologische vindplaats in Saint-Roman-en-Gal (op ongeveer 12 km afstand) bevestigen de oorsprong en een ervan toont een oogstscène met inbegrip van het pletten van druiven.

In de Middeleeuwen waren de wijnen van de Rhône-vallei moeilijk te verkopen in Noord-Frankrijk, vanwege de exorbitante belastingen die de steden langs de route heffen. In de 17e eeuw begon dit te veranderen en het kleine kasteeltje werd in die tijd op het landgoed gebouwd, dat later door opeenvolgende eigenaren zou worden uitgebreid.

De wijnen van Château-Grillet waren toen al wereldberoemd…  Het bewijs van hun faam komt van het bezoek van Thomas Jefferson aan het landgoed in 1787 en een inventarislijst van 1814 van de kelder van Château de Malmaison, residentie van keizerin Joséphine de Beauharnais, eerste echtgenote van Napoleon I liet naast de andere grote wijnen ook “296 flessen Château Grillet, getaxeerd op 592 Francs”zien. In 1829 kocht James Christie flessen Château-Grillet namens koning George IV van Engeland. De faam van de wijn was dus al sterk ingeburgerd en de prijs was gelijk aan of overtrof die van Hermitage en Côte-Rôtie.


Lees verder na de advertentie exaro

Het landgoed bleef sinds 1827 tot aan 2011 in handen van de familie Neyret-Gachet. Tijdens deze rijke periode zou een belangrijke datum een onuitwisbare indruk achterlaten: op 11 december 1936 maakte het Staatsblad van de Franse Republiek bekend dat eigenaar Henri Gachet erin was geslaagd de status van appellation contrôlée voor de wijngaard te verkrijgen. Château-Grillet was dan ook een van de eerste Franse appellations en ook een van de kleinste. Nog zeldzamer, Château-Grillet is ook een monopolie, een appellatie met slechts één producent. Dit was een erkenning van de uitmuntendheid van het terroir en van de wijnen die het produceert.

Het landgoed werd in juni 2011 verworven door de familie Pinault, die eigenaar is van verschillende andere wijngaarden die onder het label Artémis Domaines worden verzameld en beheerd worden door Frédéric Engerer.

Het landgoed wordt dus beheerd door Frédéric Engerer, die ook de leiding heeft over de andere landgoederen van Artémis Domaines: Château Latour in Pauillac, Château Siaurac in Lalande-de-Pomerol, Château Vray Croix de Gay in Pomerol, Château Le Prieuré in Saint-Emilion ( Grand Cru Classé), Domaine d’Eugénie in Bourgondië en Eisele Vineyard in de Napa Valley, VS. De dagelijkse operaties staan onder toezicht van wijnmaker Alessandro Noli, met de hulp van twee bekwame wijngaardarbeiders.

Wijngaard

De wijngaard van Chateau Grillet omvat niet meer dan 3,5 hectare

Château-Grillet ligt tussen de dorpen Vérin en Saint-Michel-sur-Rhône (departement Loire), op de rechteroever van de Rhône ten zuiden van de stad Vienne.

De wijngaard van Château-Grillet heeft de vorm van een amfitheater op het zuiden, dat geniet van een uitzonderlijk warm en zonnig microklimaat, beschermd tegen de wind uit het noorden. De naam “Grillet” kan verwijzen naar heuvels “gegrild” of verbrand door de zon. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en zijn aangeplant op soms adembenemend steile hellingen. Ze bevinden zich op 150-250 meter boven de zeespiegel en zijn verdeeld over 87 prachtige terrassen, “chaillées” genaamd, die worden ondersteund door droge stenen muren die door de eeuwen heen zorgvuldig zijn onderhouden en bewaard. Al sinds de Romeinse tijd is de hand van de mens voortdurend vereist om deze terrassen te onderhouden, wat een gevoel van doel en identiteit geeft aan deze magische plek met zijn adembenemende schoonheid.

De Viognier-druif regeert hier oppermachtig en geeft het leven aan wijnen met een grote strakheid, intensiteit en mineraliteit. Het bloeit op bodems die afkomstig zijn van twee verschillende geologische formaties:

Oude biotiet-granietformaties uit het Paleozoïcum, gesteente bestaande uit kwarts, veldspaat en mica, die eroderen om zandgronden met enig kleigehalte te geven.

Meer recente formaties bestaande uit lössafzettingen (gevormd door opwaaiend stof, uit het Kwartair), af en toe gevonden in holtes in de wijngaard. Deze arme gronden, gezond en goed gedraineerd, bieden ideale omstandigheden voor de productie van geweldige wijnen en de brokkelige ondergrond zorgt ervoor dat de wortels van de wijnstok diep kunnen graven om water en minerale elementen te putten. Hoewel minuscuul, heeft de wijngaard verschillende microklimaten die variëren afhankelijk van de hoogte, de expositie en de afstand tot de beek. Deze factoren beïnvloeden de rijping van de druiven en vereisen nauwkeurige en regelmatige controle gedurende het groeiseizoen.

U begrijpt dat we hier te maken hebben met een unieke wijngaard en dus ook met een unieke wijn. Een wijn die u mág kopen als u er al aan kúnt komen!

Ikzelf heb deze wijn in 2013 gekocht in een zeer mooie wijnzaak in Condrieu (Frankrijk) en zelfs zij hadden maar een paar flesjes staan. Kosten? € 170! 

Ik heb een beetje lopen zoeken op internet, maar ik kan geen winkel vinden in Nederland waar u deze wijn kunt kopen… Ook geen andere jaargangen…

18 maanden houtopvoeding waarvan de eikenhouten vaten 20% elk jaar vernieuwd worden. 14% aan alcohol deze pure Viognierwijn.

Laat de wijn spreken!

Chateau Grillet 2010

De kleur is kraakhelder en loepzuiver. Witgoud over de tong met een witgouden fonkeling in de rand. Een nog jonge licht geel/groene zweem. Mooie kleur. (2,8)
De neus van deze Chateau Grillet 2010 laat duidelijk zien dat we te maken hebben met een Viognierneus : abrikoos. Bloemenpracht. Fijn en zacht. Wel intens en geconcentreerd. Een eikenhouten omlijsting. Elegant, maar geconcentreerd. De neus komt redelijk goed los. (4,2)
Op de tong Chateau Grillet 2010 is de wijn krachtig en geconcentreerd. Abrikoos met bloemen; wat wit pepertje. Een smaakexplosie van bloemen, citrus/abrikoosconcentraat gecombineerd met genoeg zuren. Zeer breed op de mid-palate en zeer goed in diepte en breedte. Licht heet van het alcohol. Wat vettig en licht boterig door de houtopvoeding. Zeer complex. De afdronk is intens en zeer breed. (8,0) 

Chateau Grillet heeft een naam en is een wijn die alleen de happy few kunnen betalen.  Het is een zeer geconcentreerde wijn van rijpe druiven en heeft dus een enorme intensiteit. Mooi fruit en de zuren zijn op prima niveau. Een eikenhouten omlijsting maakt het af. Een concentraat van fruit die laat zien dat Chateau Grillet een eigen AOC verdient. (2,7)

Chateau Grillet 2010 verdient een totaal van 17,7 punten.

Martin :   17,2        Ed : 17,6    

Drinken kan u het nu en houdbaar zeker nog wel 5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *