chateau gort gort merlot

Chateau Gort & Gort Merlot 2019, een nieuwe wijn…?

Chateau Gort & Gort is de nieuwe naam van het Chateau van Ilja Gort en zijn zoon Klaas.

Chateau La Tulipe de La Garde was het daarvoor genaamd, maar Ilja en Klaas zijn een andere weg ingeslagen. Een deel van hun wijnimperium hebben ze verkocht en met de winst heeft Ilja een oude Jaguar gekocht. U ziet hem er wel eens mee rijden in de afleveringen op de Nederlandse televisie… 😉

Alle gekheid op een stokje… Ilja en Klaas (of moet ik zeggen Klaas en Ilja, want ook in de hiërarchie is één en ander verschoven) hebben het roer omgegooid en richten zich nu meer op hun eigen vertrouwde liefdeswijn die ze dus nu Chateau Gort & Gort noemen en waarvan ik op dit moment de Merlot 2019 in mijn glas heb zitten.

Een blend van de Merlotdruif (hoofdzakelijk), de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc. Zeer bekende en beroemde druivenrassen in de Bordeauxstreek alwaar Ilja’s en Klaas’ Chateau staat.

Deze druiven hebben het voor elkaar gekregen om 14% aan alcohol te leveren en dat is vrij pittig! 2019 is een mooi wijnjaar en de kwaliteit is prima!

Nu Albert Heijn het alleenrecht heeft op de verkoop van de wijnen van Chateau Gort & Gort weet u wel waar ik deze wijn vandaan heb… Nee, Ilja en Klaas zijn niet zo scheutig als het gaat om proefflessen; daar zijn ze te arm voor! 

Gelukkig denken wij wel aan u als consument, want ik denk dat er verschillende wijnliefhebbers benieuwd zijn naar de onafhankelijke mening van de Wijngekken!

Laat de wijn spreken!

Chateau Gort & Gort Merlot 2019

De kleur van deze Chateau Gort & Gort Merlot 2019 is vol over de donkerrode tong. Ook in de rand is de intensiteit prima. De diepte is diepdonker. Mooie kleur. (2,8)

De neus van deze echte “Nederlandse” rode Bordeauxwijn geeft wat donker fruit weer van zwarte bessen en wat pruim. Niet uitgesproken fruitig, maar wat zwaar en donker. Ergens wat amandel en zeker houttonen (wat vanille). Rond. Nog wat gesloten, maar heeft wel een goede basis. (3,7)

Op de tong is Chateau Gort & Gort Merlot 2019 in eerste instantie vrij soepel en zacht. Het fruit is echter wat bedompt en wordt overheerst door wat bitterheid en salmiak. Droog (tannine) en toch wat aan de strakke kant. Redelijk in zijn zuren met zwarte bessen en pruim als basis die nog in jonge staat verkeren. Licht alcohol. Duidelijke houtopvoeding (ruw eiken). Licht amandel. Op de mid-palate is het redelijk goed en ook in diepte en breedte is het ruim voldoende. De afdronk is goed tot breed. (6,8)

Geproefd zoals veel mensen een wijn drinken: geopend en geproefd… Chateau Gort & Gort Merlot 2019 is echter geen wijn die je zo moet proeven, want de wijn is (te) jong en heeft lucht nodig. De basis is echter wel goed. De wijn heeft voldoende structuur en volheid, maar wordt door het tanninegehalte iets overheerst waardoor de fruitigheid op de achtergrond wordt gedrukt en de bitterheid en de ruwheid de overhand nemen. De geoefende proever proeft hier doorheen, maar menig wijnliefhebber kan wel eens afhaken en dat is jammer, want deze wijn heeft wel de potentie om een mooi glas wijn te worden. (2,4)

Chateau Gort & Gort Merlot 2019 verdient van mij 15,7 punten

PS Nu is 2019 een heel ander wijnjaar dan 2018, maar toch heb ik het idee dat er een andere weg is ingeslagen met deze ‘nieuwe’ Gortwijn. Misschien word ook ik beïnvloed door de mooie verhalen van Ilja en Klaas die willen terugkeren naar de basis en de natuur en dat ik dat terug wil proeven in deze wijn… Wie zal het zeggen….

Drinken kan nu (karafferen) maar beter is de wijn een paar jaar op te slaan en over een paar jaar nog eens te proeven

3 gedachten over “Chateau Gort & Gort Merlot 2019, een nieuwe wijn…?”

  1. “Te arm” zal wel wat meevallen. Wat er gebeurd is: Gort heeft de merknaam La Tulipe voor serious money aan een grootgrutter verkocht, die onder dat merk iedere wijn kan verkopen die hij wil (voor wit momenteel cotes de Gascogne). Voor het niet verkochte chateau in Bordeaux moest natuurlijk wel een nieuwe naam gevonden worden en dat werd Gort & Gort.

  2. Daar heb je een punt. Medelijden hoef je niet te hebben met Ilja. En ook nog af en toe een boekje en wat tv.

  3. Ben mijn laatste fles Gort & Gort 2019 Merlot nu aan het drinken. Héérlijk!
    Een paar jaar rust heeft hem goed gedaan, nog steeds mooie kleur, mooie houttonen en erg lekkere tannines
    Deze wijn heeft grip en intensiteit, ik vind ‘m lekker om zo te drinken maar ook bij de maaltijd staat hij zijn mannetje.
    Lekkerrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *