Chateau Fonréaud 2010, degelijke rode Bordeaux

Klassieke rode Bordeaux uit een excellent oogstjaar. Deze wijn maakt een degelijke indruk, maar of ik er helemaal warm voor loop?

Chateau Fonréaud is een wijn uit de appellatie Listrac, Medoc. De grindhellingen van de wijngaarden van Fonréaud zijn gelegen op het hoogste punt in de Medoc (43 meter boven zeeniveau). Ideale omstandigheden voor een goede drainage. Bij Fonréaud werkt men volgens de Terra Vitis filosofie. Fonréaud gebruikt de rode druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. De witte rassen zijn ook vertegenwoordigd: Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle. De oppervlakte van de wijngaarden is 35 hectare en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 22 jaar.

Deze 2010 is een compositie van drie druivenrassen, te weten Cabernet Sauvignon (52 procent), Merlot (44 procent) en Petit Verdot (4 procent). De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van ca. 12 maanden, waarvan 30 procent op nieuwe eikenhouten vaten. Alcoholgehalte is 14 procent. Op de fles prijkt trots een gouden medaille, behaald op de Mundus Vini 2012.

Chateau Fonréaud 2010 Listrac

Zoals verwacht een geconcentreerde dieprode kleur. In de rand zie ik een lichte ontwikkeling in de vorm van een bruinrode tint.
Geuren van cederhout en houtskool. Wat rokerig. Fruitaroma’s van zwarte bessen. De neus is compact, gereserveerd en geeft weinig prijs.
Rond en licht romig in de mond met wat drogende tannine. Vanille, zoethout, salmiak en katjesdrop. De zuren zijn mild te noemen. Rijp rood en sappig fruit.

Een soepele, volle rode Bordeaux. Het gladde, fluwelige en degelijke karakter maakt dat de wijn een tikje saai overkomt. Zonder meer een plezierig glas, maar ik mis wat spanning.

Score voor Chateau Fonréaud 2010: 15,2 punten.

Ik heb deze fles jaren geleden gekocht bij grootgrutter AH voor de prijs van 18 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *