Château des Monges “Les Pins” 2015, AOP La Clape, Frankrijk

Château des MongesUit het zuid franse La Clape komt deze rode wijn van Château des Monges.

La Clape is een klein gebied in de Languedoc dat ten noordoosten van Narbonne en ten zuidwesten van Béziers is gelegen. Dit rotsachtig gebiedje van 1.000 hectare heeft sinds kort (2015) een officiële herkomstbenaming gekregen. De bodem in La Clape bevat veel kalk, klei en kiezels.

De blauwe druivenrassen in La Clape zijn Syrah, Grenache, Mourvedre, Cinsault en Carignan. Het merendeel van de productie uit La Clape (80 procent) bestaat uit rode wijn.

Château des Monges is Terra Vitis gecertificeerd. De cuvée Les Pins heeft 14 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk. De druivenrassen staan niet vermeld op de etiketten (laat staan in welke verhouding). Men spreekt over “oude” druivenrassen. Jammer dat de info op de fles ten aanzien van dit punt zo gebrekkig is.

U vindt de cuvée Les Pins van Château des Monges in het assortiment van de HEMA. Op die site staat overigens dat de wijn een blend is van Carignan, Syrah, Grenache en Mourvedre. Dat weten we dan ook weer!
Een fles wisselt voor € 7,50 van eigenaar. Wilt u na het lezen van de recensie overgaan tot bestellen, klik HIER.

Chateau des Monges

Château des Monges “Les” Pins 2015

Vrij diep donkerrood van kleur. Een intensiteit van 3,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt de kleur uit naar bleekrood.
Een neus die wat doet denken aan een vochtige, wat morsige kelder. Licht rokerig. Het fruit van blauwe bessen en frambozen. Ook wat geuren van groente. De neus is redelijk open en ongecompliceerd.
Zacht en fluwelig in de mond. Een bittertje, wat zoute drop, salmiak en laurier. Milde zuren en vrij zachte tannines. Een medium body. Licht kruidig (iets peper). Ik vind het het smaakpalet wat vlak. Wel proef je zuidelijke warmte. Dat laatste zet zich ook door in de afdronk, die helaas niet echt lang is.

Deze Château des Monges is een vriendelijke, soepele wijn met een zonnige, zuidelijke touch. Ik mis wel wat spanning, omdat alle smaakcomponenten mild en zacht overkomen. Wellicht daardoor is dit wel een wijn die velen zal aanspreken.

Score: 13,1 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.
Château des Monges
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #HEMA #laclape #terravitis