Chateau de Pont Sauvignon Blanc, een Touraine op zijn best

Chateau de Pont Sauvignon Blanc, een Touraine op zijn best

De Pont Sauvignon Blanc komt uit het wijnjaar 2019 en is een op en top échte Touraine Sauvignon blanc. De prachtige ligging van dit mooie wijngebied komt fantastisch ten uiting in deze witte wijn.

De Loire vallei is één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk. Prachtige, soms lichtvoetige wijnen komen hier vandaan en vaak relatief laag in het alcohol. Deze wijnstreek verdient veel meer aandacht.

De Loirevallei is met zijn wijnen enorm divers. Maar liefst meer dan 1000 kilometer aan wijngaarden worden door de rivier de Loire doorkruist. Niet alleen de wijnen zijn zeer divers, maar ook de Loirestreek is een divers en mooi gebied met bij elke rivierbocht weer een ander fotomoment.

Welke gerechten combineer je met Touraine wijnen
Witte wijnen uit de Touraine behoren tot de mooiste wijnen uit het Loire dal. Talloze gerechten zijn te combineren met deze mooie witte wijn.
Heb je op het menu vis met saus, een gerecht met een romige saus of een gerecht met geitenkaas staan? Dan is een witte Touraine of Savennières een logische keuze.
Deze wijnen zijn een prachtige aanvulling hierop en vullen de maaltijd helemaal aan.

De Touraine heeft vaak veel citrus-tonen met soms wat gele appel. Heb je een goede Touraine dan heeft die ook vaak nog wat mineraal met een prachtige volle smaak en afdronk.

De Pont Sauvignon Blanc is te koop bij Dirck III voor € 8,99 bij Dirck III in de winkels of kijk op http://www.dirckiii.nl voor bestellingen en voor verkoopadresssen.

Deze Sauvignon Blanc van Chateau de Pont wordt heel hoog aanbevolen door Philippe Faure-Brac. Faure-Brac is een van de beste sommeliers ter wereld, dus die kan het weten. Ik ga eens kijken of ik die aanbeveling kan volgen, dus proeven maar…!

Geproefd:
Chateau de Pont Sauvignon Blanc, een prachtige Loire wijn

Kleur: de kleur van de Pont Sauvignon Blanc is licht strogeel op de tong. In de rand wat dunnig van kleur en licht strogeel / 2,7

Neus: in de neus vind ik heerlijk rijp fruit met fantastische frisse appelzuren. Als fruittonen heeft Chateau de Pont volle en dikke tonen van tropisch fruit. De frisse appelzuren van de Granny Smith geven deze Touraine wijn een flinke boost en hierdoor explodeert de wijn en vliegt deze Touraine het wijnglas uit. De neus is diep en vol en komt ook nog een goed los / 3,7

Smaak: in de smaak zitten naast het mooie fruit ook wat andere tonen. Ik vind hier nog amandel en gebrande noten naast het rijpe en frisse fruit. Het bittertje van de noten geeft de Chateau de Pont een portie kracht mee. De smaak is daarom vol en de afdronk is breed / 7,3

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over Chateau de Pont Sauvignon Blanc van Dirck III:
Deze Sauvignon Blanc is een prachtige wijn die de naam Touraine eer aan doet. De mooie rijpe tonen mengen zich heel subliem met de frisse appeltonen. In de smaak geven de gebrande tonen een dikke byte mee en dit zorgt voor een complete smaak / 2,1

Daarom geef ik deze Chateau de Pont van Dirck III een totaal van 15,8 punten en een Zilveren WijnGekkenMedaille

De gemiddelde temperatuur in Touraine is 11˚C, een bijna ideale temperatuur voor witte druiven.

Hieronder nog 10 feiten over het wijngebied Loire en Touraine:

  • Het Loire gebied telt zo’n 70.000 hectare wijngaarden, waarvan er 50.000 behoren tot de AOP categorie.
  • De regio Touraine ligt horizontaal gezien in het midden van de rivier de Loire en bestaat uit circa 5.500 hectare. 80% van de wijnen is gemaakt van de Sauvignon Blanc en van de rode wijn is 60% gemaakt van het druivenras Gamay.
  • De rivier de Loire is 1000 km lang, dus een gebied met veel verschillende wijnen.
  • Touraine, gelegen tussen Saumur en Blois, ligt in twee departementen: Indre et Loire en Loir et Cher.
  • De meeste van de 140 kastelen in de Loire zijn te vinden in Touraine, zoals het wereldberoemde Chenonceaux.
  • Touraine is een prachtig glooiend gebied om op vakantie te gaan. Zelfs de jonge kinderen krijg je stil ik deze streek want bij veel van deze kastelen zijn tal van doolhoven.
  • Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen zelden extreem hoog en in sommige gebieden is hier de neerslag minder dan in het zuiden van Frankrijk.
  • De gemiddelde temperatuur in Tours is 11˚C.
  • Wereldwijd is er zo’n 100.000 hectare wijngaard met de Sauvignon Blanc beplant, daarvan is 66% te vinden in Frankrijk en 33 % van de sauvignon blanc is beplant in de Loire!
  • Na Sancerre is Touraine de grootste leverancier van Sauvignon Blanc wijn uit Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *