Chateau de La Garde 2005, klassewijn!

Nog één “oudje” van Ilja Gort’s wijnkasteel. Ditmaal de bijzonder goed geslaagde 2005.

De trouwe volgers van deze website hebben wel kunnen opmerken dat ik de laatste twee jaar wat oudere flessen van Ilja Gort’s wijnkasteel mijn proeftafel heb laten passeren. Onder het mom van “opruiming in mijn wijnbewaarkast” zal ik maar zeggen. De jaargangen 2003, 2004, 2009 en 2010 zijn inmiddels aan de beurt geweest. Daarbij valt ook op dat het Chateau in de loop der jaren verschillende namen heeft gehad. Chateau de La Garde, Chateau Tulipe de La Garde, Chateau La Tulipe en thans Chateau Gort & Gort, met zoon Klaas aan het roer.

Het oogstjaar 2005 staat in de Bordeaux wijnstreek te boek als uitstekend. Deze wijn is destijds gemaakt onder toezicht van de Australische wijnmaker David Morrison, die zijn carrière startte bij het wereldberoemde Chateau Pétrus in Pomerol. De wijn bestaat uit een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, waarbij ik vermoed dat laatstgenoemde druif het merendeel uitmaakt. Alcohol is 13,5 procent. De kurk van deze Bordeaux Supérieur verkeerde nog in een prima conditie en verliet probleemloos de flessenhals…

Chateau de La Garde 2005 Double Oaked Bordeaux Supérieur

Geconcentreerd dieprood van kleur. Mooi doorlopend tot in de rand, waar een licht bruinrode ontwikkeling zichtbaar is.
Prachtig gerijpte neus met fijne tertiaire aroma’s sigaar, cederhout, grafiet en zwarte aarde. Het zwarte bessenfruit netjes op de achtergrond. Rijp en belegen, bijna gedistingeerd.
Iets romig op de tong. De vrij stevige tannines geven nog steeds een mooie grip en volume. Salmiak, zoethout, laurierdrop. Oud hout en donker fruit. Een medium body en zeer goed in balans. Geen vermoeidheid te bespeuren. Chapeau!

Een klassewijn van Ilja en zijn team! Wellicht de beste die ooit op het kasteel is gemaakt. Deze 2005 is nu volledig op dronk. Als bewaarpotentieel geef ik de wijn nog een jaar of 4, daarna zal de neerwaartse spiraal zijn intrede doen.

Score voor Chateau de La Garde 2005: 16,5 punten.

Dit was (helaas) de laatste 2005 van Chateau de La Garde. Ik heb de fles in 2007 aangeschaft voor de prijs van € 13,50. Een klein prijsje voor een dergelijke kwaliteitswijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *