Château de La Garde 2004, oud, maar geen gebreken

Een Bordeaux Supérieur van respectabele leeftijd op de proeftafel: Ilja Gort’s Château de La Garde uit het oogstjaar 2004.

Château de La Garde is het wijnkasteel van de bekende schrijver, presentator en wijnbouwer Ilja Gort. Het Château stamt uit de dertiende eeuw. Op 18 augustus 1994 heeft Ilja het (toenmalig vervallen) Château verworven en in zo’n 10 jaar tijd verbouwd tot een wijnkasteel.
De Chateau-wijnen worden tegenwoordig onder de naam “Chateau La Tulipe” op de markt gebracht. De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 35 hectare. De wijngaarden liggen op een heuvel die uitkijkt over de Dordogne. Sinds de zomer van 2009 wordt de vinificatie begeleid door door flying winemaker Michel Rolland en zijn top-oenoloog Bruno Lacoste. De Amerikaanse winemaker Caroline Shipley en de Franse oenoloog en bedrijfsleider Paul Bordes zijn ook tot het team gevoegd. Inmiddels is zoon Klaas “maître du Château” geworden.

De kasteelwijnen van Ilja zijn mij in het verleden zeker niet tegengevallen. Het zijn kwalitatief goede wijnen met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. In mijn “voorraad” vond ik nog een fles uit het oogstjaar 2004. De samenstelling van de blend is mij niet exact bekend; de verhoudingen tussen de verschillende druivenrassen wisselen per jaar. De druivenrassen die doorgaans worden gebruikt zijn Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Merlot heeft in de wijnen verreweg het grootste aandeel.
Ik ben benieuwd hoe deze wijn de tand des tijds heeft doorstaan.
Allez, degustation!

Château de La Garde 2004

Diep donkerrood en vol tot in de rand. Verrassend diep: een kleurintensiteit van 4 op een schaal van 5 voor dit “oude beestje”. In de rand is (uiteraard) een bruinrode ontwikkeling zichtbaar.
Fraaie gerijpte “Bordeaux neus” met fijne tertiaire aroma’s. Een sigarenkistje, grafiet en oud eikenhout. Rijpe bosbessen, vanille en iets gronderig.
In de mond rond, soepel en iets romig. Laurier, salmiak, kruidnagel en ijzer. Licht kruidig met fijne bitters en een slanke body, die door de leeftijd wel wat fragiel en vlak overkomt. Subtiel kruidig in de afdronk.

Een goed ontwikkelde Château wijn van Ilja Gort. Natuurlijk, deze wijn is over zijn hoogtepunt heen, heeft betere dagen gekend, maar is zeker nog goed drinkbaar. Ik zou echter niet meer wachten, als u nog een fles heeft.

Score voor de 2004 van Château de La Garde is 15,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #iljagort #bordeaux #latulipe

2 gedachten over “Château de La Garde 2004, oud, maar geen gebreken”

  1. Double Oaked is inderdaad een uitdrukking voor whisky. In de wijnwereld bestaat zoiets niet. Het zou kunnen zijn dat de wijn vergist is op eikenhout en daarna nog gerijpt is op eikenhout. Het staat in ieder geval chique en het zal ook wel iets meer opleveren denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *