Chateau de La Garde 2003 Bout des Rangs, nog in redelijk goede conditie

Best een oud flesje, deze speciale “uitgave” van Ilja Gort’s wijnkasteel. Ik ga eens kijken hoe deze wijn de tand des tijds heeft doorstaan.

Zoals wellicht bekend, heeft Ilja Gort inmiddels het stokje van zijn wijnkasteel overgedragen aan zijn zoon Klaas. Je kunt er HIER alles over lezen.

In mijn wijnbewaarkast lag nog één fles Bout des Rangs (BdR) van Ilja Gort’s wijnkasteel, uit het hete oogstjaar 2003. De term BdR staat voor druiven die afkomstig zijn van wijnstokken die aan het begin van de rij staan en de meeste zon hebben gepakt. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het is als verkoopargument natuurlijk wel leuk bedacht. Dat soort dingen kun je wel aan Ilja overlaten.
De wijn heeft een houtrijping gehad van 18 maanden in nieuwe Franse barriques en is ongefilterd gebotteld. Deze Bordeaux Superieur heeft een alcoholpercentage van 13 procent. Achttien jaar na de oogst vond ik het tijd om de kurk eruit te draaien…

Chateau de La Garde Bout des Rangs 2003

Levendige kleur, dieprood en redelijk geconcentreerd. Natuurlijk zie ik wel wat bruinrode ontwikkeling in de rand.
Interessante neus met tertiaire aroma’s. Sigaren, kruiden, tijm, iets mossig/schimmelig. Aards, belegen en verfijnd.
Wat drogend in de mond. Karamel, zwarte peper, tabak, vanille, salmiak en leer. Het bessenfruit is op de achtergrond, de houttonen zijn op de voorgrond aanwezig. De wijn is nog goed drinkbaar, hoewel de vitaliteit natuurlijk is afgenomen. Hoe langer de wijn openstaat, des te meer het drogende element in de smaak opspeelt. Dus na het openen, niet te lang wachten.

Knap gemaakte Bordeaux Superieur. Deze BdR uit 2003 is nog in redelijk goede conditie. Ik adviseer om de wijn niet langer te bewaren, want serieuze slijtage ligt op de loer.

Score voor Chateau de La Garde Bout de Rangs: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *