Een Muscadet uit de stal van Castel Chateaux et Domaines.
Deze Terra Vitis gecertificeerde wijn heeft 12 procent alcohol. De rijping “sur Lie” bedraagt 6 maanden. Wat is dat ook alweer?
Sur Lie is een in 1977 vastgelegd, natuurlijk en reeds lang bestaand procédé: als de wijn is uitgegist, blijft hij enkele maanden doorrijpen op de “lie”, de droesem, die op de bodem ligt. In de droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen, die, bij gebrek aan zuurstof, vanzelf gaan gisten. Dit resulteert in een vollere en complexe smaak.
Op de fles met inscriptie “sur Lie” prijkt een gouden onderscheiding van het Decanter World Wine Awards 2015.
LFE is de importeur van deze wijn. U kunt de wijn vinden in de schappen van Dirck III voor de prijs van € 5,99.
Chateau de la Botinière 2014
Een heldere, licht strogele kleur. Fonkelend met een iets groene tint.
Grassig op de stille spiegel. Lychee en perzik. Wat kalk. Fijne neus.
Een flinke zuurgraad en iets tintelend op de tong. Het knisperende fruit van een gele appel en citroen. Licht filmend en wat mineraliteit. Niet echt breed in de smaak, maar de aanwezige zuren geven de wijn body.
Voor wie van stevige zuren houdt is dit een aanrader. Een frisse wijn met karakter die goed combineert met witvis of mosselen.
Totaal 13,5 punten. Drinken nu tot 2018.
Ed