Rode Bordeaux wijn, Chateau de Haut Coulon, Frankrijk

Rode Bordeaux wijn Cadillac Côtes de BordeauxKlein maar fijn, zo kun je deze rode Bordeaux wijn Chateau de Haut Coulon wel samenvatten.

Château Haut-Coulon werd in 1980 verworven door de bekende familie Castel. Het is een Château met een klein wijngaardoppervlak van nog geen vier hectare.
Cadillac Côtes de Bordeaux is de naam van de appellatie die sinds november 2009 gangbaar is voor rode wijnen die voorheen onder de naam (Premières) Côtes de Bordeaux werden verkocht.

De wijn wordt gemaakt op basis van een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon, aangevuld met maar liefst 17 procent Petit Verdot.

De Merlot druif:
Merlot of Merlot Noir (er is ook een Merlot Blanc) is haas niet weg te denken uit de wijnwereld. Je kunt het druivenras associëren met de grote druivenrassen in de wereld als Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en nog wat andere druivenrassen.

Het druivenras Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is ook een lieveling van het publiek. Zacht, dik, milde zuurgraad en bijna nooit onrijp. Een nadeel heeft Merlot dan wel, het is een druivenras dat zeer vroeg rijp is en daardoor kan Merlot vaak veel alcohol produceren.

De druiven van het Chateau staan op een ondergrond van klei en kiezel. Dat levert karaktervolle wijnen op, typerend voor de appellation Cadillac Côtes de Bordeaux.
Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Importeur en distributeur LFE zorgt ervoor dat deze bijzondere wijn in Nederland verkrijgbaar is bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt van eigenaar voor de prijs van € 21,90.

Rode Bordeaux wijn, Chateau de Haut Coulon 2012

Een zeer diepe donkerrode kleur. Geconcentreerd, bijna zwart en vol in de rand.
De neus is goed open van deze rode Bordeaux wijn. Zwaar donker fruit van bessen. Vanille, aards, iets tabak en gerookt vlees. Geparfumeerd. Ook wat floraal (rozen).
Vol en stevig van smaak. Bittere chocolade, koffie en cacao. Zwarte bessen en kersen. Rokerig en kruidig. Zwarte peper en laurier. Iets uitdrogend. Veel kracht, lengte en tannines.
Een robuuste wijn om op te kauwen. Klasse!! Heeft bewaarpotentieel, kan zeker nog wel wat flesrijping hebben.

Totaal 16,5 punten. Drinken nu tot 2023.

Ed