Chateau Cos d’Estournel 1982, groots

Een bijzondere wijn en een voorrecht om te proeven! Daarbij is er de spanning vooraf: is de wijn nog in goede conditie? Maar het komt allemaal goed.

Opvallend. Zo zou je het kasteel van Cos d’Estournel zonder enige twijfel kunnen noemen. Op het etiket zie je het excentrieke, indrukwekkende uiterlijk van het kasteel met de pagodes weergegeven. Cos d’Estournel is gelegen in de gemeente Saint-Estèphe. Deze gemeente is de meest noordelijke van de Médoc, aan de rand van de monding van de Gironde, niet ver van de Atlantische Oceaan. Het zeeklimaat is hier meer uitgesproken dan elders in de regio, wat de weersextremen matigt.

De bodem van de wijngaarden is zeer divers. Een studie die in 2001 in de wijngaard werd uitgevoerd, bracht een zeer nauwkeurige kaart van de bodem tot stand, waarbij bijna 20 verschillende soorten werden belicht.

Tegenwoordig bestaat de 100 hectare van Cos d’Estournel uit een mozaïek van een groot aantal percelen. Tweederde daarvan is beplant met Cabernet Sauvignon, aangevuld met Merlot en voor een klein deel met Cabernet Franc en Petit Verdot.
De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Gemiddeld, want in de wijngaarden van Cos d’Estournel bevinden zich ook enkele zeer oude wijnstokken, tussen de 80 en 100 jaar oud.. De “Grand Vin” wordt gemaakt met druiven van wijnstokken die gemiddeld 55 jaar oud zijn.

 In het oude klassement Bordeaux 1855 staat Cos d’Estournel gekwalificeerd als een 2e Grand Cru Classé.

1982 was een bijzonder goed geslaagd oogstjaar in de Bordeaux. Je kunt dit jaar in de Bordeaux gerust bestempelen als één van de topjaren van de vorige eeuw. Cos d’Estournel 1982 is gemaakt uit een blend van 60 procent Cabernet Sauvignon en 40 procent Merlot.

Grote wijnen drink je op speciale momenten. En bij voorkeur niet alleen. Door de perikelen rondom corona is het proeven van deze wijn met de twee andere wijngekken lange tijd (zo’n 1,5 jaar) uitgesteld. Onlangs was het eindelijk zover. Het is altijd een spannend moment om een fles van bijna 40 jaar oud te ontkurken. Dat laatste ging niet zonder slag of stoot: de kurk brak in twee stukken bij het uittrekken. Gelukkig heb ik het tweede deel zonder al teveel problemen uit de hals van de fles kunnen halen. Het is belangrijk dit soort oude wijnen niet teveel bloot te stellen aan lucht. Een karaf heb ik dan ook niet gebruikt. Voorzichtig inschenken. En dan het volgende spannende moment: is de wijn nog in goede conditie? 

Chateau Cos d’Estournel 1982

Helder in het glas, geen droesem of iets dergelijks. Vrij diep donkerrood, in de rand dakpannen/terracottarood. Een prachtig ontwikkelde kleur.
De neus is wat gereserveerd. Fraaie tertiaire aroma’s. Iets karamel, cederhout, tabak, een sigarenkistje. Het rode fruit op de achtergrond. Geraffineerd en gedistingeerd.
Een zachte, fluwelige binnenkomst in de mond. Milde, ronde tannine. Kruiden, iets zwarte peper, wat salmiak en zoethout. Laurier en zoute karamel. Er zit een fijne, opwekkende frisheid in de smaak. Dat element maakt de wijn rijker en geeft een mooie complexiteit. Geen spoor van vermoeidheid. Wat warmte in de lange afdronk.

Dit “oude aristocratische besje” (om het oneerbiedig te zeggen) doet het nog prima! Een zeer mooie, elegante en complexe wijn die de tand des tijds goed heeft doorstaan. Een goede opslag is hierbij een belangrijk element. Natuurlijk is deze 82-er volledig op dronk, wordt niet meer beter, maar de aftakeling is nog niet ingezet. 

Mijn score voor de Cos d’Estournel 1982: 18 punten. De waardering van de andere wijngekken lag een fractie hoger.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *