Chateau Chasse-Spleen 2005; perfect voor bij een mooi diner


Chateau Chasse-Spleen 2005 uit eigen kelders laat zien dat de Bordeauxwijnen speciaal zijn.

De geschiedenis van Chateau Chasse-Spleen gaat terug naar de jaren 1560 en de originele naam voor Chateau Chasse-Spleen is Grand-Poujeaux.

Het landgoed werd verdeeld in 1822 vanwege erfelijkheidscomplicaties, waarbij de helft van het pand Château Gressier-Grand-Poujeaux werd en de rest werd overgedragen aan de familie Castaing. Verdere verdeeldheid in de jaren 1860 resulteerde in wat Chasse-Milt zou worden, en de Chateaux Maucaillou en Poujeaux.

Een verhaal waarin wordt uitgelegd hoe Chateau Chasse-Spleen aan haar naam is gekomen, komt waarschijnlijk van een bezoek van Lord Byron in 1821. Hij was toen hij zo in de ban geraakt  van de wijnstokken dat hij zei: “Quel remede pour chasser le milt”. Een ander verhaal zou afwisselend toegeschreven worden aan het gedicht “Milt” wiens auteur Charles Baudelaire ooit Chateau Chasse-Spleen heeft bezocht.

Na de dood van de laatste Castaing werd Chateau Chasse-Spleen eigendom van de familie Segnitz, Noord-Duitse wijnhandelaren droegen bij aan de kwaliteit en reputatie van het landgoed. Maar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het landgoed in beslag genomen als “vijandelijk bezit”, en uiteindelijk in 1922 door de familie Lahary geveild. In 1976 werd Chasse-Spleen verkocht aan een consortium onder controle van de familie Merlaut. De uiteindelijke eigenaren hebben meer Chateaux, waaronder Gruaud-Larose, Ferrière, Citran en Haut-Bages-Libéral.

De wijngaardareaal bedraagt 80 hectare die bestaat uit 73% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en 7 % Petit Verdot en een gemiddelde oogst brengt zo’n 28.000 kisten wijn per jaar op. 

Chateau Chasse-Spleen behoorde tot de zes Cru Exceptionnel in de Cru Bourgeois-classificatie. Maar sinds 2007 bestaan er geen exceptionele Crus meer, maar Chateau Chasse-Spleen heeft een zodanige naam opgebouwd dat het eigenlijk gezien wordt als een Grand Cru de Medoc.

Chateau Chasse-Spleen 2005 is een blend (alle Medocwijnen zijn blends) die bestaat uit 55% Cabernet Sauvignon, 40% merlot en 5% Petit Verdot en heeft een alcoholpercentage van 13,5%. Het landgoed is gelegen in de Moulis.

Laat de wijn spreken.

Chateau Chasse-Spleen 2005

De kleur van deze Chateau Chasse-Spleen 2005 is weliswaar 14 jaar oud, maar is vol donkerrood over de gehele tong met een volle redelijk ontwikkelde rand. De diepte is diepdonker. Mooie ontwikkeling. (2,9)
De neus van Chateau Chasse-Spleen 2005 is uitbundig, breed en op niveau. Deze Cru Bourgeois Exceptionnel heeft een reputatie hoog te houden en dat lukt met haar ogen dicht. Echt Medocfruit op niveau: zwarte bessenfruit, houtopvoeding (vanille en tabak). Lichtjes menthol en wat lichte kruiden. De neus is uitbundig. Mooi. (4,3)
Op de tong is Chateau Chasse-Spleen 2005 heerlijk zacht en mooi rond, maar wel krachtig, uitbundig en breed. Zwarte bessen fruit dat zeer rijp, vol en intens overkomt en versmolten is met de houtopvoeding van nieuw Frans eiken. Vanille, tabak, en toast. Zachte zuren die enige frisheid geven en ook nog lichtjes droog (resttannine). Licht menthol. Goed op de mid-palate, breedte en diepte. De afdronk is op niveau met tabakstonen, wat licht chocolade en qua lengte is het breed. Mooi. (7,8)

Chateau Chasse-Spleen 2005 is niet zomaar een Medoc of Cru Bourgeois. Nee, het is een Exceptionnel (toen nog); één die zich wilt onderscheiden van de rest. Destijds te licht bevonden (of te slechte marketing) om als Grand Cru beoordeeld te worden, maar wel het niveau heeft van een Grand Cru en deze 2005 laat dat echt zien. Mooi ontwikkelde wijn. Perfect voor bij een mooi diner. (2,5)

Chateau Chasse-Spleen 2005 verdient een mooi aantal van 17,5 punten.

Nu heerlijk op dronk, maar kan nog jaren verder ontwikkelen. 

#wijn #Medoc #proefrecensie #ChasseSpleen #Cru #Bourgeois #Execeptionnel #wine #tastingnote 

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.

Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!

Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!