Chateau Changrolle 2009, AC Lalande de Pomerol, Frankrijk

Chateau Changrolle 2009, AC Lalande de Pomerol, Frankrijk

Chateau Changrolle 2009 is ontstaan tijdens één van de wijnjaren van de eeuw…

Tja, daar zijn die wijnboeren in de Bordeaux erg scheutig mee : het JAAR VAN DE EEUW!

U moest eens weten hoeveel wijnjaren deze eeuw al uitgeroepen zijn als het ‘jaar van de eeuw’ in de Bordeauxstreek. Ik noem u: 2000, 2005, 2009, 2010, 2015 en nu ook 2016…

Wijnjaar van de eeuw is een marketingspreuk

Kunnen we dit nog wel serieus nemen?

Elke keer weer als een mooi wijnjaar opdoemt, dan worden ze in de Bordeaux zeer nerveus en beginnen ze van alles te roepen. Waarom? Omdat er verkocht moet worden!

Mindere jaren leveren nu eenmaal mindere prijzen en mindere prijzen….daar houden ze niet zo van daar in de Bordeaux (en terecht). Maar eerlijk gezegd: wie heeft er nu een paar honderd euro over voor een flesje wijn? Ik denk als je voor kwaliteit gaat en een lage kwantiteit nastreeft en veel aandacht schenkt aan de wijngaard en de wijn je bij elkaar uitkomt op een prijs van om en nabij de € 25 a € 30 max. per fles De topwijnen in de Bordeaux vragen makkelijk het tienvoudige…in slechte jaren!

Oké, ik zal er eens een artikeltje over schrijven…, maar nu dus deze Lalande de Pomerol. Niet te verwarren met de AC Pomerol, want dat is toch even een iets ander niveau. Wijnen van haar buurman zijn echter ook van niveau en ook van prijs. Deze Chateau Changrolle 2009 heeft omstreeks de € 15 gekost en komt uit eigen kelders.

13 % aan alcohol is er gemeten en voor dit geval haal ik het grote Bordeauxglas uit de kast, want dat verdient deze wijn wel….

Chateau Changrolle 2009

Chateau Changrolle 2009 heeft een volle donkerrode kleur over de tong en overgaand in trapsgewijs rood in de bredere rand. De diepte is diepdonker. Chateau Changrolle 2009 heeft een mooie volle kleur. (2,8)
In de neus laat Chateau Changrolle 2009 heerlijk rond zwarte bessen zien met paddenstoelen, ceder en sigarenkistjes (mooi hout). Wat boers en ook wat stoffig is de neus van Chateau Changrolle 2009. De neus komt redelijk goed los. (4,0)
Op de tong is Chateau Changrolle 2009 wat droog, laat zwarte bessenfruit zien met sigaartonen/hout, maar wel alles ietwat vlak. Zuren zijn aanwezig. Chateau Changrolle 2009 mist wat diepte en lengte en is redelijk op de mid-palate en heeft een goede tot brede, maar wel wat matte afdronk. (5,8)
Chateau Changrolle 2009 is een echte Bordeauxwijn van een mooi jaar. 2010 lijkt beter te zijn dan 2009 voor “the right bank”. Ondanks het mooie jaar mist deze Lalande de Pomerol toch wat diepte en lengte en komt wat mat over. Desondanks blijft Chateau Changrolle 2009 best een mooi glas wijn, maar het kan beter! (2,1)

Opdronk : Nu – 2022
Totaal : 14,7 punten {82PP} **

Chateau Changrolle 2009 is een mooi glas Bordeauxwijn van de rechter oever.