Chateau Cavalier Grand Cavalier 2016, AC Côtes de Provence, Frankrijk

Grand Cavalier

De Grand Cavalier is het paradepaardje van Chateau Cavalier.

Bij Chateau Cavalier denken ze goed na over hoe ze de zaken aanpakken.
“Onze belangrijkste taak is inspelen op en gebruik maken van de effecten van het terroir en het klimaat”, aldus Philippe Castel en wijnmaker Olivier Dauga. Hoe doen ze dat?

De veelzijdige bodemgesteldheid bij Chateau Cavalier maakt het mogelijk om druivensoorten te verbouwen op de grond waar zij het beste op gedijen. Zo wordt bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon verbouwd op een leemachtige kiezelgrond en de Syrah en Grenache op de wat meer kleiige grond.

De wijngaard is sinds 2012 Terra Vitis gecertificeerd. De impact van de wijnbouw op het milieu wordt tot een minimum beperkt.

De familie Castel heeft samen met Antoine Pouponneau (directeur BIOcépage) gekozen voor het gebruik van regionale gistsoorten, om het karakter van het terroir volledig tot zijn recht te laten komen.

We gaan de topcuvée van Chateau Cavalier, gebotteld in een fraai vormgegeven fles, nu proeven.
De verschillende druivensoorten waarvan de Grand Cavalier 2016 is gemaakt zijn als volgt verdeeld: 50 procent Syrah, 18 procent Rolle, 16 procent Grenache en 16 procent Cabernet Sauvignon.

LFE is de importeur van de wijnen van Chateau Cavalier. U kunt de wijnen vinden bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor deze Topcuvée Grand Cavalier 2016 is de consumentenprijs € 15,95.

Grand Cavalier 2016

Grand Cavalier 2016 heeft een heldere, iets lichte zalm-rosé kleur.
De neus opent zich goed. Rijp fruit van aardbeien, wat garrigue, natte bosgrond, kalk en mineraliteit.
Wat gelijk opvalt in de mond zijn de mineralen, een wit pepertje en een grapefruit-bittertje. Veel fruit van rode appel, peer en ananas. Ook wat kruidigheid. Een wijn met spanning en een goed lengte. Rijk en elegant van smaak.

Grand Cavalier 2016 is een gastronomische rosé van klasse. Breed van smaak, zuiver en verfijnd. Rosé drinken en genieten op niveau!

Score: 15,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.