Chateau Cavalier 360 de Cavalier 2016, AC Côtes de Provence, Frankrijk

360 de Cavalier

Zomerse temperaturen vragen om een lekkere rosé. Uiteraard van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van Chateau Cavalier.

Bij lekker warm weer verlangen veel mensen naar een glas koele rosé. Nu zijn er vele soorten rosé (van droog tot zoet) en van uiteenlopende kwaliteit (slobber tot gastronomisch). Bij Chateau Cavalier gaan ze voor kwaliteit.

We proeven de komende dagen drie verschillende roséwijnen van Chateau de Cavalier. Verschillend in die zin dat er voor iedere wijn een andere samenstelling van druivensoorten is gebruikt. Vandaag, zaterdag en aanstaande maandag wordt er één van de cuvées geproefd. Houdt u de website dus in de gaten!

Chateau Cavalier is sinds 2000 eigendom van het bekende Chateaux et Domaines Castel. Oliver Dauga, een bekend adviseur voor wijngaarden in heel Frankrijk en daarbuiten, is sinds 2012 de adviseur van de wijngaard van Chateau Cavalier.

Het wijnhuis is gelegen in Vidauban, niet ver van Draguignan, ten zuiden van het Massif des Maures. De wijngaard van 140 hectare heeft een bodem van gravel, zand en klei en is Terra Vitis gecertificeerd. Ik zal in de komende proefnotities nog wat meer vertellen over Chateau de Cavalier.

We beginnen met het “instapmodel” 360 de Cavalier. Deze wijn is een samenstelling van 6 verschillende druivensoorten: 45 procent Cinsault, 41 procent Grenache, 6 procent Syrah, 3 procent Ugni Blanc, 3 procent Clairette Blanche en 2 procent Mourvèdre.
Nadat de blauwe druiven een kort contact hebben ondergaan met de schillen voor de typerende Provencaalse rosé kleur, vindt er een gisting plaats op lage temperatuur. Dit levert een wijn op met 12,5 procent alcohol.

Importeur LFE zorgt voor verkrijgbaarheid bij de betere wijnspeciaalzaak, de consumentenprijs is € 9,95.

360 de Cavalier 2016

360 de Cavalier 2016 heeft een heldere, lichte (Provençaalse) zalmrosé kleur.
Een aantrekkelijke, fruitige neus. Tropisch fruit van banaan, verder peer en mandarijn. Goed open.
Rond met veel sappig en rijp fruit in de mond. Peer, perzik en rode appel. Breed en licht aromatisch. Nootachtig (amandel) en grapefruit.

360 de Cavalier 2016 is een plezierige en volle kwaliteitsrosé met veel fruitigheid. Rosé zoals rosé is bedoeld!

Score: 14,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019