Château Arnauton Cuvée Grand Sol 2005, hoge kwaliteit uit Fronsac

Château Arnauton uit Fronsac (Bordeaux) laat met deze Cuvée goed zien wat de mogelijkheden zijn in dit gebied.

Het herkomstgebied van deze wijn, Fronsac, is een wijngebied wat deel uitmaakt van de grote wijnstreek Bordeaux. Het gebied ligt ten westen van “grootheden” als Saint-Emilion en Pomerol. Dit zijn gebieden die men ook wel aanduidt als wijnstreken die gelegen zijn op de “rechteroever”. Het verschil tussen de rechter- en linkeroever zit vooral in de aangeplante druivenrassen en de bodemsamenstelling. Wat betreft die druivenrassen: kort gezegd neemt op de rechteroever de Merlot een belangrijke plaats in, op de linkeroever is die rol weggelegd voor de Cabernet Sauvignon.
Fronsac wordt als wijngebied enigszins overschaduwd door de grote bekendheid van Saint-Emilion en Pomerol. Het gebied brengt echter goede wijnen voort, met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding.

Château Arnauton is een klassiek Château uit 1937. Het Château was tot 2007 in Belgische handen. Vanaf 2010 heeft wijnmaker Jean-François Fonteneau de leiding. De wijngaarden van Arnauton hebben een oppervlakte van ongeveer 25 hectare en zijn relatief hoog gelegen in Fronsac. Door deze ligging en de structuur van de bodem hebben de wijngaarden een uitstekende afwatering. Die bodem bestaat uit namelijk uit kalksteen en klei. De druivenstokken hebben een leeftijd van 30-35 jaar. Er staan de volgende druivenrassen: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Malbec. 

Ik proef de prestigieuze Cuvée Grand Sol uit het prachtige oogstjaar 2005. Grand Sol is een blend van 60 procent Merlot, 30 procent Cabernet Franc en 10 procent Malbec. De wijn heeft een houtrijping ondergaan van 12 maanden in Franse eikenhouten barriques. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.
Prijsindicatie: ik heb voor deze fles indertijd (en dat was in 2009) € 18,95 betaald.

Château Arnauton Cuvée Grand Sol 2005

Een superdonkere kleur, ondoorzichtig dieprood met een bijna maximale kleurintensiteit. In de volle rand zie ik voorzichtig iets ontwikkeling. Hangende tranen in het glas.
Een wat zwoel en zoet ruikend bouquet van rijpe zwarte kersen en blauwe bessen. Daarbij een lichte vanille hint van de houtrijping. De neus opent zich prima.
Een romige eerste aanzet, gevolgd door een lading tannines op de tong. Zoute drop, laurier, bittere chocolade, teer en mint. Dik, donker fruit van kersen en pruimen. Geconcentreerd, streng en droog van smaak. De aanwezige zuren voorkomen op precieze wijze dat de wijn te log overkomt. Wat drogend in de lange afdronk.

Deze Grand Sol van Château Arnauton is een krachtpatser van de eerste rangorde. Enorm vol en robuust, met veel harde tannines in de smaak. Je kunt je afvragen of die hardheid nog wat zal afnemen. De wijn is inmiddels 15 jaar oud. De (resterende) tijd zal het leren. Ik verwacht dat deze wijn nog wel 10 jaar goed houdbaar zal blijven.

Een uitstekende score en een bronzen medaille voor deze geweldenaar uit Fronsac: 17 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #fronsac #chateauarnauton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *