Chablis 2020 van Patriarche, verfijning en spanning in het glas

De laatste uit de reeks nieuwe wijnen in het assortiment van supermarktketen Coop is deze Chablis van het huis Patriarche.

Patriarche is een bekend wijnhuis, gesitueerd in het hart van de Franse Bourgogne: de stad Beaune. Het huis is opgericht in 1780 en inmiddels uitgegroeid tot een groot wijnbedrijf. Het accent ligt op Bourgogne wijnen uit verschillende appellaties, in diverse gradaties van kwaliteit. Patriarche exporteert zijn wijnen naar Groot-Brittanië, Nederland en België. Vermeldenswaardig zijn de bij het wijnhuis horende 5 kilometer lange gewelven (caves) onder de stad Beaune, daterend uit de dertiende eeuw. Een rustplaats voor ongeveer 2 miljoen flessen…

Chablis is een wijnstreek die tot de Bourgogne behoort. Dat is op zich best wel opvallend. Als je namelijk op de kaart kijkt ligt Chablis wat geïsoleerd en meer noordelijk gelegen ten opzichte van de andere wijngebieden die tot de Bourgogne behoren. Die ligging maakt het gebied ook flink gevoelig voor nachtvorst. Een bekend beeld zijn de verlichte kacheltjes in de wijngaarden tijdens vorst in het voorjaar. De bodem in deze streek is rijk aan kalk. Heel vroeger (en dan praat ik over miljoenen jaren geleden) was hier een zee en in de bodem zijn dan ook veel fossiele schelpdieren te vinden.

De naam Chablis is bij vele wijnliefhebbers bekend van de karaktervolle witte wijn die er vandaan komt. Wijnen met een droge, minerale neus en smaak die vaak fris en sappig zijn. Het druivenras in Chablis is de Chardonnay. Er zijn binnen Chablis vier appellaties (AOC’s) te onderscheiden. Van hoog tot laag: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis en Petit-Chablis. De verschillen in kwaliteit tussen de wijnen uit de AOC’s kunnen groot zijn.

Op de proeftafel staat een wijn van de AOC Chablis, de grootste appellatie van de streek, uit het nieuwe oogstjaar 2020. Een wijn met 12,5 procent alcohol.
Verschillende wijnen van Patriarche zijn verkrijgbaar bij de Coop supermarkten. Deze Chablis is tezamen met een Macon-Villages en een Beaujolais-Villages nieuw in het assortiment van de Coop. Het prijskaartje wat aan deze Chablis hangt is € 11,99.

Chablis 2020 van Patriarche

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
In de neus tref ik dan toch die kenmerkende lichte ziltigheid aan. Mineralen. Verder fruitaroma’s van ananas, peer en citrus. Ook wat lentebloesem. Verfijnd en geparfumeerd.
In de mond rond en vrij levendig van smaak. Er is een mooie balans tussen de opwekkende zuren, de lichte droogheid en het rijpe gele fruit. Ik neem ook wat bitters waar die mij doen denken aan gele grapefruit. Een sprankelend fris smaakpalet.

Dit is een fijne soepele wijn, waar ook wat spanning in zit. Een prettig glas Chablis, die recht doet aan zijn kwalificatie.

Score voor deze Chablis 2020 van Patriarche: 14,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *